kitadimanta Creative Commons License 2014.06.26 0 0 107

„Soha nem lesz "befolyásolásmentes" a gondolkodásunk.”

 

- A világban semmi sem fehér, vagy fekete…

- Természetesen igaz a megállapításod, mindazonáltal mégis alapvető különbség van a kritika nélkül elfogadott idegen, és a saját magunk által megalkotott vélemények között.

- A befolyásolás az ismeretek megszerzésében jut döntő szerephez, mert rendszerint nem áll módunkban ellenőrizni azokat, legföljebb a forrást tarthatjuk inkább, vagy kevésbé hitelesnek. Azonban a dolgok közötti kapcsolatok, összefüggések meglátásában, egy szóval a szerzett ismeretek feldolgozásában már sokkal nagyobb szerepet tulajdonítok az egyénnek. Ha nem alakítunk ki saját elképzelést, csak mások véleményére, értelmezésére hagyatkozunk, az jóval több, mint szellemi lustaság, mert saját szellemi fejlődésünktől vonjuk meg a legalapvetőbbet, gondolataink, gondolkodásunk szabadságát. Ezzel együtt automatikusan alsóbbrendűnek fogadjuk el önmagunkat, s ezzel meg is elégszünk.

 

„Szerintem az nem működik, hogy mindent saját gondolatokból építsünk fel.”

Mint az előbbi hsz-ben említettem, nem lehet kizárni, - és nem is kell kizárni – mások gondolatait, ellenkezőleg! De igyekezni kell saját álláspontunkat kialakítani, mert igazán abban tükröződik a mi önmagunk…(Ez saját fejlődésünk lényege)

Előzmény: Törölt nick (90)