hamvasat Creative Commons License 2014.06.23 0 0 58259

Darálthús!

Kezdő "füvesként" tanulgatom a tudományt, de gyakran nem tudok mit kezdeni a tapasztaltakkal. Pontosan ilyen tüneteim voltak nemrég, hogy voltak olyan területek, amin nem nőtt a fű, kicsit nyeszlettebb is volt, de inkább zöld, mint sárga, de határozottan satnya. Kapott ABD-t, meg egyidőben műtrágyát és helyrejött. Közvetlenül a kezelés előtt elő is jött 1-2 kicsi tök száraz kör, de azt hittem, hogy valami állat vizelt oda. Most ezek a tünetek elmúltak.

Cropcare-re lett letéve a voks nálam, mert a Scott kifulladt 1 hónap alatt tavasszal, gondoltam kipróbálom. Kerek 1 hónapot kibírt, 1 hónap után egyértelműen látszott, hogy először csak itt-ott jelenik meg, majd kezd kiterjedni az egész területre a világosodás.

Amivel most küzdök, hogy szürkés kékes kezd lenni foltokban a fű nagy melegben. Rájöttem, hogy kiszárad. Az érdekes az, hogy a foltok elhelyezkedéséből látszik, hogy nem a locsolási mennyiség a problémás, illetve nem az, hogy nem fed le foltokat a locsolórendszer. Mivel agyagos erősen a talaj, gondoltam, hogy talán le van ott tömörödve. Egy alapos locsolás után megpróbáltam vasvillával lazítani, érdekes, hogy máshol le tudom nyomni teljesen a vasvillát, itt max2-3 centit megy le, onnantól, mintha beton lenne. Eszembe is jutott, hogy ennek a résznek a vonalában a kerítés alapot is csákánnyal lehetett csak megcsinálni, annyira kemény volt a föld és ha jól emlékszem rotálni is alig tudtam itt a talajt, jóformán csak 6-8 centit tudtam leszenvedni.

Fogalmam sincs mit csináljak vele, de úgy néz ki, hogy hiába locsolom ezeket a foltokat, nem tud átázni a talaj, mert annyira tömörödött, hogy nem vesz fel vizet. Gondolom ilyen kemény földben a fű sem tudja mélyebbre dugni a gyökereit, így a felszín közeli pár centi lazább földra van utalva, ha az kiszárad, akkor a fű is kezd.

Kicsit beteg, de lehet ütvefúróval kéne megfurkálnom, utána kiadós áztató locsolás 1 napig, aztán talán már a vasvilla is lemegy...

Előzmény: darálthús (58255)