Törölt nick Creative Commons License 2014.06.19 0 0 34

Kis Digitális DomborzatModell (Digital Evevation Model - DDM, DEM) összefoglaló

 

Ingyenesen hozzáférhető, globáils, a Föld nagy részére kiterjedő domborzatmodell jelenleg kettő létezik (Léteznek ezeknek kissé finomított klónjaik, de a nagyságrendekkel jobb felbontású DEM-ek fizetősek):

 

1. SRTM rendszer (© NASA)

Felbontás szerint három szintje van:

- SRTM 30 (Felbontás: 30 szögmásodperc - Tehát: egy képpont (pixel) mérete 30 szögmásodperc x 30 szögmásodperc. 30 szögmásodperc = 1 ívfok (földrajzi szélesség vagy hosszúság) / (60 x 60) x 30. Ez általában egy 1-nél kisebb, nagyon kicsi szám. Ívfokban nem is nagyon szoktunk mérni a térkélpen, inkább választunk valamilyen vetületet és angolszász vagy metrikus méretrendszerben adjuk meg az adatokat. Ezt most nem vezetem le, de könnyen kiszámolható, hogy pl. az Egyenlítőn 1 ívfok = kb. 111 km. Ez az érték azonban parallelkörönként (szélességi körönként) változik a valódi gömbi mereidiánkovergencia, majd ennek síkbeli (térképi) változata, a vetületi meridiánkonvergencia miatt.) Ennek a változatnak a metrikus rendszerben megadott felbontása képpontonként kb. 900 méter x 900 méter.  Ez azt jelenti, hogy egy adott pixel által lefedett ekkora földfelszíni területen belül mindenhol azonos magasságot fog adni, akkor is, ha magasabb hegyet vagy alacsonyabb völgyet is tartalmaz a terület! Ezért annál pontossabbak lesznek a domborzati / magassági adatok, minél jobb egy DEM felbontása. Előnye ennek a szintnek, hogy a teljes Földre elérhető és közepes vagy kis méretarányú térképek / adatbázisok domborzatrajzának / domborzati adatainak előállításához megfelelő minőségű (szintvonalas domborzatábrázolás, rétegszínezés (hipszometria), domborzatárnyékolás (summer) és magassági számos (kótás) ábrázolás).

- SRTM 3 (Felbontás: 3 szögmásodperc - Képpontméret: kb. 90 méter x 90 méter). 10-szer jobb felbontású. mint az előző verzó, viszont csak az Északi szélesség 60. és a Déli szélesség 60. foka közötti gömbövre érhető el. Ezt használja majdnem mindenki, a Google-t is beértve. Térképvetületre átszámolva: EOTR - kb. 62 x 92 m, UTM - kb. 60 x 90 m (az eltérés a két adat között ezen vetületek szögtartóságából adódik- az EOTR ferdetengelyű, az UTM (Universal Transverse Mercator) transzverzális valódi hengervetület. E vetületcsoport közös sajátossága, hogy a meridiánok nem hossztartók, az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva egyre inkább megnyúlnak. Az SRTM 3-nak két változata van, egy régebbi és egy újabb (1 és 2). Közepes méretaránytartományban kiváló szintvonal, hipszometria és summer alkotható belőle. A nagy méretarányt azonban nem lehet egy az egyben leképezni, pl. 1 : 10 000 méretarányban a 60 x 90 méter = 6 x 9 mm. Ekkora területen már lehetnek olyan kis mikroformák, melyek automatikusan nem ábrázolhatók. A turistatérképek optimális méretaránytartományában (kb. 1 : 20 000 - 1 : 50 000) elég jó az SRTM 3-ból gyártott szinvonalas domborzatábrázolás, ám a szembetűnő anomáliákat meg kell szüntetni! Pl. nem létező negatív formák(Magyarországon néhány karsztos területet kivéve (Gömör-Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mecsek) kivéve nem igazán van olyan terület, ahol nagyobb méretű töbör, dolina, víznyelő lenne), megszakadó völgyek, melyekben hosszanti mélyedéseket mutat a DEM (ez a felbontás részletessége miatt is bekövetkezik, de a növényzeti valamint az épített fedettség is eléggé be tudja csapni a radart), szintvonalak "kereszteződése" stb.

- SRTM 1 (Felbontás: 1 szögmásodperc - Képpontméret: kb. 30 x 30 méter). Háromszor jobb felbontású az SRTM 3-nál. Csak az USA-ra van kész.

 

2. ASTER GDEM (© METI & NASA)

- Felbontás: 1 szögmásodperc - Képpontméret: kb. 90 méret x 90 méter. Az Északi szélesség 83 foka és a Déli szélesség 83 foka közti gömbövre érhető el, 1 x 1-es foktrapézokban. Elég részletes, de helyenként nagyon sok benne a zavaró "nem valós", akár kisméretű forma is. Az egyik változatában még georeferálási problémával is találkoztam (a terep el volt tolva a valós helyzetéhez képest).

 

Belátható, hogy ezeknél a felbontásoknál a GPS-ek sokkal finomabb / részletesebb adatokat produkálnak. Itt viszont a mérési pontatlanság, vagy éppen a nem megfelelő "utómunka" vagy éppen a nyers adatok maximális elfogadása okoz problémát. Például egy Alföldön haladó autóban használt GPS is "összeszedhet" akár több ezer méter szintemelkedést is az apró, de nagyon sok "magassági ugrálásokból" (lásd effem iménti képeit).

 

Itt az egész országra elérhető a georeferált EOTR és még sok egyéb érdekesség (Az Osztrák-Magyar Monarchia 1-4. katonai felmérései stb.). Szintemelkedés megállapítására még mindig az 1 : 10 000 állami topográfiai alaptérkép a legmegfelelőbb és legpontosabb.

 

Üdvözlettel:

Rakk gyula