dzsugasvili82 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 2247

Végre kiolvastam a könyvet, és a végkifejletre kicsit javult a megítélésem. Összességében ez a történet még elmehetett volna egynek, ha LLL nem akart volna mindenáron két kötetben 750 oldalt írni róla. Ha olyan 450-be belefogalmazza, és néhány helyen kicsit máshogy szövi, akár jó is lehetett volna. Így viszont tele volt értelmetlen vakvágánnyal, mint a 22-23 részes sorozatévadok Amerikában, ahol csomó töltelékszálat raknak be, hogy kijöjjön a kellő számú rész. Valahogy Lőrincz László is így lehet ezzel sajnos. Persze 1 kötetnél aligha lehet elkérni 3300 ft-ot, max olyan 2 ezret, és azért az messze nem csengene olyan jól.

 

Amúgy a könyv hajaz a Manitukra, de még ez is belefért volna, ha nem húzza el ennyire a sztorit. A külön környezetvédős vonal a halas raktárakkal nagyon gáz volt, iszonyúan szarul lett megkreálva a kínai gyerekkel, a majmokkal meg a titkos ügynök kapitánnyal együtt. Hulladék. Helyette kicsit kellett volna beszélni a helyszínről, mert mostanáig nem tudom, pontosan hol játszódott a történet, máskor erről mindig esett szó. A szerelmi szál nagyon nem kellett bele, kár erőltetni. De még menthető lett volna, ha nincs happy end, de sajnos ezt nem merte meglépni a szerző.

 

Valahogy a régi sci-fi történetekhez képest hiányzik ma már a keménység, és valami bugyuta szerencsétlenkedés van helyette. Most a vicceskedés szerencsére alig jelent meg, de pl. A kegyetlen csillagokból ismert durvaság, ahogy potyognak a szereplők, nagyon hiányzott. De mondhattam volna A kicsiket, vagy a Monszunt is. Utoljára ez a Manitukban volt meg. Nekem nagyon hiányzik.

 

Az meg, hogy a végén már ott szerepel az ajánlóban, hogy a következő kolostoros sztori a Dracula/Negrescu Dan sorozat része lesz, botrányos. Ennek meglepinek kellett volna lennie. Így nem ér semmit.