.ZsL. Creative Commons License 2014.06.06 0 0 159

Nyári helyzetjelentés Fedémesről siklóernyősöknek.

Beköszöntött a nyár, ami nemcsak örömökkel jár, hanem bizonyos nehézségekkel is. Például azzal, hogy mindenki egyszerre jön, hogy végre egy jót repülhessen, és azt látja, hogy a domb tele van a kezdő tanulók több tucatjával. Merthogy ők is most szerettek volna jönni, egyszerre.

A következő három hónap hétvégéin (mármint akkor, ha szépnek igérik az időt a meteorológusok, és megfeledkezünk arról, hogy a szép idő nem feltétlenül repülésre alkalmas jó idő is), túlzsúfoltság várható nálunk, nemcsak a dombon, hanem a szálláshelyeken is. (Igyekezzetek a szállásról időben gondoskodni.) Ilyenkor nem oktatok, mert az egészen kezdők számára használható 3 db. ernyőmet már többszörösen odaigértem az időben jelentkezőknek és az oktató kollégák tanulóinak. Ennek ellenére szívesen látok mindenkit a beiratkozás előtti szemlére, a terep és a repülési lehetőségek, meg a szálláshelyek megtekintésére, és a továbbiak megbeszélésére.

Aki kerülni szeretné a tömeget, inkább hétköznap délutánonként jöjjön. Amúgy is praktikusabb a nyári időszak gyakran durva termikes-forgószeles tüneményei (balesetveszélyei) miatt csak az esti órákban gyakorolni a kezdőknek, kb. 17 óra után. Ilyenkor csaknem 21 óráig lehet repülni. Mindenki hozza magával repülési okmányait (startkönyv vagy növendéknapló, az ernyőjének légialkalmassági kártyáját, a regisztrációs díj befizetését igazoló kártyát, matricát vagy befizetési nyugtát, és a repülőorvosi vizsgálaton szerzett alkalmassági bizonyítványt), ugyanis gyakori légirendészeti ellenőrzés várható!

A hétvégén a helyi szakosztály épp ráérő tagjainak segítségével felszereljük a nagy napernyőt és a jövő hét folyamán a köbméteres víztartályokba is kerül mosakodásra való csapvíz. Ivóvizet és élelmet mindenki hozzon magával, aki jön, mert a falu vegyesboltja hétközben is bezár kora délután, szombaton pedig 11 órakor, de itt, a faluban bevásárolni igazán csak közvetlenül a reggeli nyitás (7 óra) után lehet...

 

Még egy "apróság": több szállásadó is szólt, hogy kérjem meg a faluban vendégeskedő siklóernyősöket arra, hogy legyenek tekintettel a falu csendjére, nyugalmára és vendégszeretetére. Ezt úgy tehetik meg legegyszerűbben, ha a magánházaknál betartják az íratlan házirendet, vagyis este 10 óra után aludni mennek, hogy másnap kipihenten repülhessenek, ezzel is csökkentve a rizikófaktort. A mulatozásra hajlamos vendégek nemkívánatosak egy ilyen pihenőfaluban, de főleg nem a magánházaknál. Persze más elbírálás alá esik az az évente egy-két alkalommal előforduló lakodalom, mint a siklóernyősök nem egészen sportszerű életmódja, ami szerencsére szintén ritka. Mindenesetre aki repülni szeretne másnap, viselkedjen úgy, hogy ne kelljen meglepődnie egy esetleges repülés előtti szondáztatáson... Ha rendőrjárőrt látunk felgurulni a dombra (ami egyre gyakrabban várható) nyugodt lelkiismerettel gondolhassunk arra, hogy csak minket védeni jönnek, és ne kelljen tartanunk az ellenőrzéstől!