perkelto Creative Commons License 2014.06.05 0 0 34357

Egymilliárd dollárt kér Barack Obama amerikai elnök a kongresszustól, hogy több katonát tudjanak Európában állomásoztatni

 

A részletekről a lengyel államfővel, Bronislaw Komorowskival való találkozása után fog beszélni az amerikai elnök.

Az USA az ukrajnai orosz beavatkozás miatt vizsgálja felül az európai katonai jelenlétét. Támogatást kell adni Európának az ukrajnai krízis által keltet aggodalmak közepette, közölte a Fehér Ház Obama négynapos európai látogatásának kezdetén.

 

„Elkötelezettségünk Lengyelország, valamint kelet- és közép-európai szövetségeseink iránt biztonságunk egyik sarokköve, amely szent és sérthetetlen” – hangoztatta Obama, amikor érkezése után lengyel és amerikai pilótákkal találkozott a varsói repülőtéren. Obama hozzátette, hogy Lengyelország Amerika egyik legerősebb szövetségese, s ezt az elkötelezettséget az Egyesült Államok nagyra becsüli.

 

Még mindig orosz katonák tízezrei vannak az ukrán határnál – mondta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára újságíróknak Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása előtt. A főtitkár hozzátette, hogy látható a jelei annak, hogy az orosz erők visszavonását megkezdték.

 

A kétnapos értekezlet első napján a 28 miniszter előbb saját körben, majd az ukrán védelmi tárca vezetőjének a bevonásával tekinti át az ukrajnai helyzetet. Este a munkavacsorán szintén az ukrajnai válság, illetve a jogellenes orosz katonai beavatkozás lesz a fő téma.

 

Rasmussen felszólította Moszkvát, hogy teljes mértékben vonja vissza katonai erőit az ukrán határtól, valamint szüntesse be a Kelet-Ukrajnában kormányzati épületeket elfoglaló, EBESZ-megfigyelőket túszul ejtő fegyveres csoportok támogatását, írja az MTI.