Butch Cassidy Creative Commons License 2014.05.30 0 0 16744

Ezek szép alapfokús kérdések. :)

 

Azt, hogy mennyire fáj egy megtartott esés, az eséstényező határozza meg, ami az esés hossza / a kiengedett közél hossza. Ha ez 1 felett van, akkor már eléggé, 2 pedig nagyon. 2 felett csak klettersteig szettel van esélyed túlélni, ez elnyeli a rántást (megcsúszik a kötél a fékben vagy felszakad a varrás), anélkül valami szakad, vagy a kötél, vagy a derekad.

 

Ha nincs ilyened, akkor sima kantárral alapszabály, hogy a kikötési pont fölé tilos mászni, még 10 centit se. Ha egy sima, fél méteres kantáron (hevederen) vagy és fél méterrel a kikötési pont fölé mászol, ami talán egy vagy két lépcsőfok, az már pont kettes esés, ami nem jó. A heveder kibírja, de te nem. Ha egy magasságból esel bele, akkor egyes, az sem egy örömünnep, de még elmegy (heveder rosszabb, mert az statikus, egy dinamikus kötéllel puhább az esés, pláne, ha csomó is van rajta, márpedig lesz, különben nem tudod rátenni a karabínert). Ilyen esésnél nem illetve semminek elszakadni, ha egyébként rendes mászócuccokból van összerakva a szett.

 

Amit tervezel, az tipikus klettersteig, tehát ha komolyan gondolod és rendszeresen, szerintem szánd el magad egy rendes szettre (még hegyen is jó lehet). Egyszeri alkalomra pedig kérj kölcsön egy beülőt egy kantárral, és legyél ügyes. :)

 

Még profibb esetben egyeztess ipari alpinosokkal. Ők szoktak ilyet csinálni nap mint nap.

Előzmény: Dragon22 (16741)