WooDoo Creative Commons License 2014.05.29 0 0 34071

A krómhüvelyeket 40 mm átmérőjű hidraulika dugattyúszárból esztergáltattam. Ki kell órázni a rúdanyag külső átmérőjét, és utána óvatosan ki lehet esztergálni a közepét, az nem kemény. Lehet kapni 38-as furatú tűgörgős csapágy futópályát, de annak 2-2,5 mm a falvastagsága, és ugyan fényesre van köszörülve, de nem krómozott. 

Mivel a rozsda a legnagyobb ellensége a szekunder variónak, mindenképpen olyan felületet akartam, ami nem korrodálódik. Szóba jöhetett volna egy rozsdamentes vastagabb falú acél cső is, amit a ragasztás megkötése után leesztergálunk 40-es átmérőre. De a rozsdamentes acél elég puha, biztosan nem olyan tartós, mint a keménykrómozás. 

 

A jobban kiesztergált menesztőt nem értem, arra gondolsz esetleg, hogy a zéger gyűrűt besüllyesztik a menesztőbe? Néhány mm-t lehet így nyerni, de kockázatos szerintem a falvastagságot csökkenteni. A szekunder mozgó tárcsa maximális elfordulását az határozza meg, hogy a műanyag körmök meddig tudnak lemenni a ferde pályán. Én elfordítottam ütközésig a tárcsát, utána beleszorítottam a 34 mm széles szíjat, és 54-55 mm távolságot mértem a szíj külseje és a tárcsa pereme között. A 29 mm széles szíj természetesen lejjebb tudna menni, ha a primer tárcsa is nagyobb lenne. Az 500-as menesztő tárcsán látszik, hogy a körmök végig kifényesítik a ferde pályát, ha jól rémlik a 400-as menesztőn viszont nem fényesedik ki tövig a ferde pálya.

 

A primer tárcsák össze tudják marni egymást, ha a távtartó karika belemarja magát a külső szénperselybe. Gondolom akkor viszont a szíj is kiemelkedik már a tárcsák síkjából, kivéve ha közben az is elkopott. Én nem is arra vékony karikára szoktam bízni a hézagolást, inkább esztergáltattam egy peremes csövet, amire a rugó támaszkodik, ezért együtt forog a külső szénkarikával, és így nem tud belemaródni. A cső külső átmérője akkora, hogy a rugóba éppen belefér, így még a felülete is sokkal nagyobb, mint a kb. 1,5 mm szélességű hézagoló karikának. Mondjuk ez a megoldás csak a golyóscsapágyasra átalakított primer varióknál működik. Találtam 2 db komplett primer variót a tartalék alkatrészek között, az egyikre már nincs szükségem, ha valakit érdekel, átalakíttathatom golyócsapágyasra, és megveheti...

Előzmény: Bakancs4 (34070)