H_G
2014.05.24
|
|
0 0
4151
|
"Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, "
Nézz utána és meg fogsz lepődni: a nyers krumpli semmivel sem egészségtelenebb a főttnél, semmi olyan mérgező nincs benne, ami hőtől elbomlana! Ez régi babona, lexikonokban is megtalálható, de sohasem érvekkel alátámasztva. Ellenkezőleg, a nyers a "resident" keményítőnek az egyik legjobb forrása -- könnyebben beszerezhető, mint a manióka és főzőbanán --, újabban nem kevesen fogyasztják. (Finomnak kétségtelenül nem finom.) Ami egészségtelenebb az átlag-krumplinál, az a héj, a csírák és legfőképp az elzöldült részek. Ezek viszont akár nyersen, akár főzve.
Hogy pont a veszélyes részeket szerencsére nem esszük, az persze igaz. Kivétel a héj, amit nálunk nem hagyományos vele sütni a krumplival, de Nyugat-Európában többfelé igen. Ennek köszönhetően elit magyar gasztrobloggereknél ma már nem ritjaság a krumplihéjat tartalmazó recept.
|
Előzmény: sz332 (4149)
|
|