pokobra Creative Commons License 2014.05.18 0 0 952

 

 

 

A tervezett veleméri szálláshely, az Onogesius udvar számára készülő fotelek egyike. Arra vár, hogy a felépülő szálláshelyen a vendégek kényelmét szolgálhassa. Ez azonban késik, mert nincs építési engedély. Készült terv, de a vasi építési hatóság visszadobta.

 

A Kúria döntése szerint az építési hatóságnak joga van megtagadni az építési engedélyt a kifogástalan terv esetében is.

 

Az alkotmánysértő veleméri Hész ugyanis olyan jogosítványokat ad a végrehajtó hatalomnak, amely csak a törvényhozót illetné meg.

 

Ebből következően ugyanazt a tervet engedélyezheti is, de meg is tagadhatja az engedélyezést.

 

Ez - mondanunk sem kell - táptalaja a korrupciónak, amit esetünkben az egyik körmendi építész meg is próbált aprópénzre váltani. Az építtető nem volt hajlandó fizetni, az Építési Hatóság pedig nem adta meg az engedélyt a kifogástalan tervre.

 

Mivel az alkotmánysértő jogszabály mindaddig hatályos, amíg ki nem javítják, érthető a Kúria döntése is: úgy foglalt állást, hogy jogszabályváltozás után újra benyújtható az építési engedély.

 

Azaz a zsarolás folytatódhat tovább, mert ma már állampolgárok nem kezdeményezhetnek alkotmánybírósági eljárást, a hivatalok pedig bolondok lennének levágni az aranytojást tojó tyúkocskájukat. 

 

Ha egy őrségi szálláshely építésébe kezd az ember