Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 1356

Ha pl. hivatalosan a leges-legelső kiadások (akár csak néhány 100) pakli erejéig ilyen zöld Moszkvákkal jöttek ki, akkor előbb utóbb be lehet majd szerezni ilyet is. Legfeljebb 4levelű lóhere effektus "játszik", azaz vadászni kell rá türelmesen, de előbb utóbb valakinek lesz. Sokáig így voltam a piros tetejű dobozzal, sőt korábban a sárga hátlapos paklival is. A celofánosokról, stb. már nem is beszélve.

Többé-kevésbé ritka, de van belőle.

 

Ha viszont valami téves példány (tehát pl. Józsi bácsi rossz téntát öntött az offset nyomdagépbe (biztos hülyeséget írok, de nem vagyok nyomdász...), vagy egy-két ív szélén kifogyott a nemtudommi, - na akkor nagyon nagy kuriózumot fogtál. (Legalábbis a fél tucatnyi gyűjtő számára). Bélyegeknél, sőt papírpénzeknél szoktak lenni ilyen nyomatok (hiányzik a címer, vagy a pm. aláírása, stb.) Ott tovább növeli az értéket, hogy mindkét esetben be KELL(ett volna) vonni, zúzni a hibás terméket.

 

Érzésem szerint az első verzió van, de nem tudom.

 

Tegnap már megremegett a kezem, hogy kinyitom a bontatlan paklit (kicsit úgyis elöregedett/szakadozott már a celofán), de végül  - asszem nagyon helyesen - nem vitt rá a lélek. Inkább hiszek Hammernek, hogy abban van a zöld csoda.

Előzmény: marhanyelv (1337)