perkelto Creative Commons License 2014.05.13 0 0 28658

Kiakadtak az ukránok Orbán szavain

Földes András (Donyeck)

2014. 05. 13. 15:43

 

És miért akarja Magyarország szítani a feszültséget Ukrajnában? – kérdezte váratlanul ukrán interjúalanyom olyan arckifejezéssel, ahogy itt, Donyeckben csak a maszkos szakadárokra és a moszkvai újságírókra néznek. Egy hete dolgozom az orosz érdekek alapján szétzilált Kelet-Ukrajnában, de eddig fürödtem a helyiek elismerésében, akik egy szabad világ küldötteként adtak kézről kézre. Nem értettem a fordulatot.

 

Aztán kiderült, hogy az ukrán lapokhoz valamiért éppen ma ért el Orbán Viktor szombati beszéde, amelyben a határon túli magyaroknak követelt autonómiát.

 

Magyarország harcolni fog a jogaiért az EU-n belül, és többek között autonómiát szeretnénk a határon túli magyar etnikumúaknak. Ezt a kérdést európai kérdésnek tekintjük – mondta Orbán egy olyan helyzetben, amikor egyik határunkon a „harcolni” szót mostanában nem átvitt értelemben szokták használni. Úgyhogy keddre az összes jelentős ukrán újságcímoldalon hozta Magyarország fenyegetését.

 

Persze lehet, hogy a magyar miniszterelnök nem hallott ezen problémákról, így véletlenül használta a szerencsétlen kifejezést. Nekem mindenesetre kínos nyögdécseléssel sikerült csak megmagyaráznom, hogy én, az újságom és ismerőseim biztos nem kérdőjelezik meg Ukrajna egységét és szuverenitását.

 

A helyi egyetemen közgazdaságtant tanító interjúalanyom fagyosan közölte, hogy elhiszi, de ezt a háborús retorikát eddig csak Putyintól hallották. Hosszas magyarázkodásba keveredtem tolmácsommal is, aki egy hete segíti a munkám abban a hitben, hogy az európai álláspontot képviselem az ügyben.

 

Update: Húsz perce, négykor szólalt meg az ukrán külügyminisztérium illetékese, aki elmondta: megvizsgálják Orbán szavait, de amúgy nem kételkednek abban, hogy Magyarország továbbra is Ukrajna oldalán áll.

 

Update 2: Közben Kijev magyarázatot kért a fentiekre a magyar nagykövettől.

 

Update 3.: Tolmácsom lájkolta a Facebookomra posztolt cikket. Kibékültünk!

A megnyugtató fejlemények után kérem a magyar kormányt, hogy szerda esti hazaérkezésemig tartózkodjon újabb nyilatkozatoktól.