Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4101

Figyi, ezt én honnan tudjam? :-) Fitátos listát tudok, de lektinest nem..

Mercola vagy Mark Sisson oldalán ha keresgélsz, talán találsz...

 

Annyit tudok, hogy a babnak a CH-tartalma is magas (száraznak 58 mg), meg hogy a bab lektinjét főzéssel nem lehet hatástalanítani. Borsó enyhébb eset. De aki attól is puffad, annak ezt hiába mondod, mert ugye az is arra utal, hogy nem okésak azok a lektinek nagy mennyiségben. Tudjuk persze, hogy minden zöldségben van lektin, csak nem mindegy, milyen és mennyi.

Ugyanezek alapján kell mérlegelni a paradicsom-, padlizsán- és krumplifogyasztást.

Mondhatnám azt is, hogy nincs két egyforma paleó, ahogy két teljesen egyforma ember sincs. Vannak alapelvek, amik mindenkire érvényesek, a többi egyéntől függő. Egyébként lehet, csak évek múlva jön elő a hatása, pl. egy autoimmun formájában... Azt viszont nagyon nem ajánlom senkinek, mert orvosilag teljes a csőd a gyógyításukkal kapcsolatban. Annál inkább nyomatják a durvábbnál durvább gyógyszereket rá.

A lektinekre ez az alattomosság különösen érvényes, ezért jobb óvatosnak lenni. Szerintem.

Ha nincs extra jó hatása vminek, ami már összemérhető az ártalmassal, akkor minek kockáztatni?

Előzmény: szomi_szomi (4097)