pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4100

Igen, az ábsz egy szűkebb jelenségcsoport. Ha valamihez nem termel a szervezet emésztőenzimet, az nem ábsz. Ha maguk a bélsejtek produkálnak autoimmun reakciót, az sem ábsz (bár arrafelé vezethet).

 

A bél normálisan jól szabályozza, hogy mit szív fel és mit nem. A szivárgóbél-szindróma az a probléma, amikor a bél olyan nagy molekulákat is felszív, amiket előbb még apróbbra kellett volna emésztenie valami enzimnek, és ezek is bejutnak a keringésbe. Tehát a bél normál funkciója zavarodik meg.

 

Egyébként a természet itt ugyanúgy dolgozott, mint a mérnökök szoktak; nem azt feltételezik, hogy 100% tökéllyel működik a szerkezet, hanem bizonyos fokú szivárgást engednek, és megvan hozzá az a kiegészítő mechanizmus, ami foglalkozik az így előállt melléktermékkel. Magyarul, minden egészséges bél is "szivárog" valamennyire, de azt az 1-2%-ot az immunrendszer simán lekezeli. (Ebből az is következik, hogy a leromlottan még ennyire is képtelen immunrendszer, illetve a tényleg túl sokat átengedő bél hatásai összetéveszthetőek.)

 

Az immunrendszer speciális szöveteken keresztül igyekszik védeni a szervezetet a nem odavaló anyagoktól, tipikusan (azaz az artériákon kívül) ott, ahol a külvilággal érintkezünk: légutakban, szemben, a bőrön is, de legeslegnagyobbrészt a bélben vannak ilyen szövetek. Ezt szokták közönségesen úgy kifejezni, hogy az "immunrendszer x %-ban a bélben található". 

 

Amit esetleg az orvosok nem így tanultak, az az, hogy ennek marha nagy a jelentősége az egészség gyakorlatában. Ha ez a védvonal megsérül, akkor ott kurva nagy baj van. Ráadásul nem is feltétlen ott jelentkezik a tünet, hanem akárhol (nem túlzás az AIDS-hez hasonlítani ebből a szempontból), amit az orvosok nem fognak erre a nagyon általános okra visszavezetni, hanem ehhez képest tüneti kezelést adnak.

Előzmény: sz332 (4096)