Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4099

Számomra tökmindegy, mi okozza pl. a cöliákát - ti. ugye a glutén, az meg sok más miatt sem jó, úgyhogy úgysem eszem. Meg tejterméket sem fogyasztok, szintén az egyéb ártalmai miatt (inzulin, IGF, növekedési faktorok stb.).

Szóval még mindig nem látom értelmét külön foglalkozni ételintoleranciával és - allergiával.

Igaz, nincsenek ételallergiáim, legalábbis az erre jellemző tüneteket nem vettem észre magamon 1 konkrét kaja elfogyasztása után sem, bár ahogy olvasom, ételintoleranciánál állítólag még hetekkel később is megjelenhetnek panaszok... :-/

1 allergiám van, az a szezonális szénanátha (kb. pont mostanában), de paleóval jóval enyhébb, de az már a paleo elkezdése utáni első allergiaszezontól ugyanezen az enyhe szinten van.

 

Az utóbbi pár hónapban viszont elég durván visszatértek a régi ízületi fájdalmaim, ami eléggé kiakasztott 4 év fájdalommentesség után. Erősen gyanakszom az időben ezzel egybeeső szemes kávéból főzött kávéra, mondván jobb az, mert az tutira kávéból van... (mennyiségre napi 2-3, összesen biztos volt 2 deci).


Márpedig itt leírja, mi a baj a kávéval (1. keresztreakció a gluténnal, 2. gyulladáskeltő hatás a citokinek által)
http://www.thepaleomom.com/2012/07/pros-and-cons-of-coffee.html

Korábban, amikor nescafét ittam, nem voltak ilyen problémáim, valszleg mert a feldolgozás erősen átalakítja a kávébabot, esetleg csökkenti a lektinek mennyiségét...

Most pár napja lecsökkentettem napi 2+1 mokkáskanálnyi nescaféból készült kávéra, és máris jobb a helyzet. :-) De azért még figyelem magam. 

 

Előzmény: sz332 (4096)