Elm Creative Commons License 2014.05.09 0 0 21112

Mint írtad, minél vastagabb, annál hidegebbe jó, ezt egy csomó gyártó me is szokta adni, ha rákeresel, biztos találsz ilyet, hogy melyik hány fokig ajánlja, bár feltehetőleg a gyártók között lesz némi eltérés.

Nem vagyok én se expert, egy orca neoprénem van, szeretem, mert tök könnyű benne úszni :o), de emlékeim szerint 2/2 mm az egyszerűbb, és 2/5 vagy 2/4mm a drágább ruhák (karok/test+láb, vagy karok+test/láb a két szám). Nem mernék tanácsot adni, meddig jó, én 2010-ben a budapesti VB-n a 14 fokos Dunában egy kölcsön neoprénben úsztam, asszem jobb orca volt, 2/4 talán, és nem is volt gondom a ruhával, viszont az arcomat érő hideg víz miatt olyan reflexem lett, hogy nem tudtam lélegezni rendesen, majdnem megfulladtam. Azért a 750 meglett valahogy. Szóval, max. tippelni merném, hogy olyan 14, esetleg 12 fokos vízig jók a jobbfajták is biztonsággal. Mondjuk, nem tudom milyet viselnek a Norseman-en indulók, de ott feltételezem sokkal több nem lehet a víz hőmérséklete mint 4-5 fok. Volt is rajtuk kesztyű, meg neoprén sapka is...

 

Az biztos, hogy ez is inkább a hosszú ujjú - hosszú lábú verzióra vonatkozik. A rövid verziók szerintem max. 20 fokig illetve afelett jók. Bár ez is valószínűleg erősen egyéne válogatja, ki mennyire bírja a hideget. Én csoffadtka vagyok, a hőséget jól bírom, a hideget rohadtul nem, én biztos belefagynék a 14 foknál hidegebb vízbe, bármi lenne rajtam.

 

Ami viszont fontos, bár ezt talán tudod, de nem maradjon ki : CSAK úszós neoprént vegyél, a szörfös, meg jetskis meg mittudomén milyenek nem jók. Jobb híján, egy nem túl hideg tavaszi sprint esetleg rövid távhoz esetleg, de ahhoz sem igazán. Az úszósnak ugye olyan a szabása, hogy tudd a kezedet mozgatni gyorsúszáshoz, a többinél ez ugye viszont nem szempont, ezért nem is olyan.

Előzmény: F1DO (21111)