helpyourself Creative Commons License 2014.05.05 0 0 18

Szuper lenne ha lenne egy olyan magyar jogintézmény ami megvédi a vagyonom BÁRMELY hitelező elől.

 

Azaz nem basztathat sem a nav, sem a bank, sem az üzletfél, sőt el sem kobozhatják mert rámhúzzák, hogy bűnös úton jutott hozzám. (Persze itt azért lehet, hogy valami határt kéne szabni, mi van ha a kikupálódott cigánybűnöző is így helyezi el a vagyonát, mert már többszázmilliomos az uzsorából és a striciségből, rablásból, stb)

 

 

Régen volt a hitbizomány, a hitbizományi vagyont nem lehetett végrehajtás alá vonni, elkobozni, stb - mindentől függetlenül. Most is lehetne ilyet, a vagyon értékének néhány %-t befizetve az hitbizományi vagyonná válik és onnantól mindenkinek coki - de eladható ha a tulaj el akarja adni.

 

Végrehajtásmentes lakás pl - ha nem fizeti a tulaj a rezsit, akkor is csak az ingatlan hozama vonható el, akár kényszerhasznosítás útján. Hitbizománynál megszűnne a harmadik fél, a vagyonkezelő által megtestesített kockázat. Nem a jogalanynak (vagyonkezelő) kellene védelmet biztosítani, hanem a jogtárgynak (vagyon) - ennek technikája a hitbizománnyá alakítás.

 

Bizalmi vagyonkezelés helyett a hitbizományt kellene visszahozni, mert mindenkinek - kivéve a vagyonkezelőt - előnyösebb:

 

A tulajdonosnak aki a vagyont összehozta előnyös:

- nincs vagyonkezelési költség (akár csak évi 1-2% évtizedek alatt a vagyonértéket duplázhatja/felezheti)

- nincs a vagyonkezelő személye által megtestesített kockázat (lelép az állampapírt beváltva egy nagy bőrönd kpval Seychelle-re)

- átlátható a vagyon megtestesülése (a tulajdonos maga dönt mibe fektet, ha kell szakember tanácsát kéri)

 

A közösségnek:

- hitbizományba csak akkor kerülhet egy vagyonelem (pénz, értékpapír, üzletrész, ingatlan, követelés, szellemi tulajdonjogok, készletek, stb) ha a vagyon tulajdonosa a hitbizománnyá minősítésért néhány %-t kicsenget az államnak, ez azért indokolható, mivel vagyona védettséget élvez