pacsepa Creative Commons License 2014.04.25 0 0 17039

Például Topas, vagy Topsin kezelést ajánlanék a szőlőben lisztharmatra. Sok felszívódó gombaölő hatásos rá. A peronoszpóra lenne rázósabb kérdés.

 

Champion és az őszibarack... Ez a gyártó (Kwizda) honlapjáról kopiztam ide:

"Őszibarackban tafrinás betegség ellen lemosó jelleggel permetezzünk, LEGKÉSŐBB RÜGYFAKADÁSKOR FEJEZZÜK BE. A rezes kezeléseket baktériumos ágelhalás ellen lombhulláskor javasolt elvégezni."

Ez szerintem a csomagoláson is rajta van.

AZ őszibarack fajták többnyire rézérzékenyek. Vagyis amikor már van virágja, lombja, akkor nem szabad, vagy ne  érdemes rájuk használni. Mondjuk virágzó növényre -bármilyen fajta- hasonló okokból nem fújunk rezet és ként, mert a virág mindegyik érzékeny rá.

 

A Tafrina kifejezetten hidegkedvelő gombafajta. 15 fok középhőmérséklet felett a tapasztalatok szerint már nem aktív a spóra, ami fertőz. Ellenben, ha ezt megelőzően sikerült megfertőznie a növényt, abban tehát BELÜL a növényben aktív marad. Te a spórát és a fertőzés folyamatát nyilván nem látod, csak a következő fázist, ami akár hetekkel ezt követően jelentkezik.

Olvastam már olyat, hogy a pici őszibarack levelek végén látható piros elszíneződés a tafrinafertőzés biztos jele, de ez szerintem nem igaz, nálam mindig ilyenek és évek óta elvétve fordul elő egy-egy tafrinás gallyam az 5 őszibarack fám valamelyikén, amit simán lemetszek.

 

Mivel most már nincs elég hűvös a tafrinának, ezért javasoltam, hogy elég a Dithane kontakt kezelése, ami még számos levélbetegség ellen is jó. De ha biztosra akarsz menni, tegyél bele Score-t. Ártani biztos nem fog.

Előzmény: taormina001 (17038)