japipapi Creative Commons License 2014.04.25 0 0 34574

Szia!

A nyúltartók között vannak laikusok, szakemberek de többnyire egyetértés van köztük, hogy a myxózis a nyulaknak halálos kór, védelem nélkül. Írod: "................. csatornaparton lakik ahol a nádas tele van szúnyoggal még az sem oltja a nyulait................" Kicsit tévedésben vagy. A szúnyog "csak" hordozza a vírust, ha élőhelyén nem került be a vírus, nem fogja hordozni, de Murphy törvényeit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nincs prevenció, biztosan be fog ütni a crak előbb, utóbb.

Én oltok, -a törzs állományt mindenképpen-, május végén már oltom a 3 heteseket is. Évente átlagosan 100-150 nyulam kerül a konyhába, 1-3 veszteségem szokott előfordulni. Inkább fizetek 3500,-Ft-ot 20 adagra, mint sem reszkírozzak és esetleg fertőzzek más nyulait is. Sajnos vannak, akik különféle okokra hivatkozva nem oltanak, hullanak is állományaik.  Közvetlen szomszédom sem olt, rettenetes, gusztustalannak sokszor nyulai egy darabig, azután ás. Én szoktam adni Neki évente nyulat, de mindig kinyírja őket.

Myxovacon kívül mást nem adok, semmiféle gyógyszert, semmi tápot, tisztán tartom őket, nálam ez a prevenció.

valoszínű, hogy a többi is hordozo lett idöközben, magyarul a vírus már benne lappang" Nem. Miért lenne így? Az a vírus gazda, amelyik beteg! Ha abból szíja vérét a szúnyog, viszi több a vírust, így terjed. A gyengített vírussal "fertőzött" nyuszi immunrendszere feltud készülni a védelemre, egy évig tökéletes a védelem, de csak ő, utódjaik védtelenek születésük után 3 héttől kezdve. 

Rengeteget beszéltünk már e témáról, de hát mindig van, aki kockáztat. Magam részemről én kötelezővé tenném a védelmet, addig amíg eltűnne e "fenevad" . Ezt a vírust köszönhetjük a franciának, csak úgy, mint Trianont. :-(

 

Előzmény: vadtas (34557)