ghepard Creative Commons License 2014.04.23 0 0 156

Például egy kicsit elfordítod a fejed, másfelé nézel egy picit, vagy elvonod valami mással a figyelmét. Például sokszor ült mellettem egy kolléga és közösen próbáltunk megoldani valamit a képernyőn vagy az asztalon lévő iratokban - akkor észre se veszi, hogy vannak szemeim is és néha néh agyorspislogok is velük, vagy próbálom a légzéssel is segíteni a látást..

 

Hát nagyban kb akkor, de mint írtam, már előtte is volt egy két gyorspislogásos túrám. Abból már tudtam, hogy ez jó lehet, de valahogy nem tudtam ráállni folyamatosan és rendszeresen. De 2009 elején ez is meglett.

 

Az lehet, de a látásom meg pont azért is lett jobb, mert sokat pislogtam - persze meg sok minden mással is próbálkoztam. Emlékszem, kezdtem kiszámítani, hogy az évek során mekkora pislogódeficitben lehetek és hány évig fog kelleni ezt behozni. Kiszámítottam magamnak, hogy hány percig és hányszor kell naponta gyorspislognom, hogy meglegyen a napi pislogóadag. Ezek az "edzések" nagyon feljavították a pislogóreflexemet is, a pislogás gyorsaságát és hatékonyságát. Külön tanultam (s még most is gyakorolgatok ahol lehet, például vonatraváráskor, vonatramenéskor, hétvégén reggel, mikor még alszik a feleségem, néha éjjel is, bicajozáskor, gerelyhajítás közben is stb, ezen még mindig lehet javítani), hogy hogyan tudom a leghatásosabban szétkenetni a 3 különböző könnyfilmet. Egy idő után nagyon jól bírta a szemem és máig nagyon jól bírják az egésznapi monitor mögötti melót, plusz még otthon a TV-nél sincs semmi gond. Ez pont úgy van, mint a gerelynél. Az is kegyetlen volt a kezdetekkor, de már jó ideje egy nagyon jó szórakozás. Nagyon jól viselem a hatalmas terhelést, szinte meg se kottyan. Nemrég még azt írtam, hogy 194 centire vagyok a virtuális világcsúcstól - ma már nem igaz. Ezen a hétvégén hatalmasat javultam. Szinte sokkolt. Rá tudtam tenni a tavalyi legjobbamra 130 centit. Ami azt jelenti, hogy már csak 64 centire vagyok a világcsúcstól. El se akarom hinni. A világ legjobbjai évente (a 35 év feletti korosztályokban) kb 100-120 centivel kevesebbre képesek. Pontosan ezt mutatják a világcsúcsok is, ami rengeteg ember és rengeteg kisérletből jött ki. Én meg eddig minden évben javultam. De ez az e heti szinte sokkolt, nagyon boldog voltam és vagyok. Úgy érzem, még van tartalék, csak ki kell aknáznom pár részletet.

 

Sokáig nem lesz rosszabb a látás, ha szárazak az ember szemei. Attól még javulhat is átmenetileg. A baj akkor kezdődik, mikor már annyira  és olyan tartósan szárazak, hogy pici repedések, mélyedések és kinövellések keletkeznek a szaruhártyán, amit már a könnyfilm nem tud tartósan elsimítgatni. Ěn is például irányított szemszárazsággal próbálom megváltoztatni a szaruhártya alakját, ügyelve arra, hogy csak a pereme legyen száraz (lefelé nézés, mint irogattam - ezt sokszor csinálom hétvégeken).

Előzmény: párnaf (154)