El Qradi Creative Commons License 2014.04.19 0 0 22370

http://eszon.hu/gazdasag/68-mi-vagyunk-a-tema/17030-ueres-gaztarozok-ellatasi-zavarok-joennek

 

A lényeg (érdekes és aggasztó dolgok):

 

Baj lehet, ha az ukrán-orosz vita miatt elzárják a gázcsapokat. A kormány ugyanis alaposan megcsapolta a biztonsági készletet.

Ellátási zavarok alakulhatnak ki Magyarországon, ha az ukrán-orosz területi vita odáig fajul, hogy valamelyik fél tartósan elzárja a gázcsapot. A kormány ugyanis a rezsicsökkentés oltárán feláldozta ellátásbiztonságot. Mintegy 300 millió köbméter földgázt eladott a biztonsági készletekből, a kereskedelmi tárolókat pedig tavaly ősszel 40 százalékos mértékig sem töltötte fel, így azok ma már szinte üresek.

 

Eközben az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok (USA) "felkérésére" a szlovákok közölték, hogy készek Nyugat-Európából származó gázt szállítani Ukrajnának, megfordítva a gázszállítás jelenlegi irányát. Az orosz kormány azonban jelezte, hogy tisztában van azzal, hogy északi szomszédunknál nincsenek meg a műszaki feltételek nagyobb mennyiségű visszafordított irányú (reverz) gázszállításokhoz. Akkor pedig jogi eljárást indít és kártérítést követel Moszkva, ha bebizonyosodik, hogy a szlovákok – vagy bármelyik ország – az orosz gázt fordítják vissza Ukrajna megsegítésére.

 

Magyarországon valóban adottak a műszaki lehetőségek arra, hogy gázt tápláljuk az ukrán hálózatba. A gond azonban az, hogy nincs gáz, amit exportálhatnánk – hívta fel a figyelmet Holoda Attila. A jelenleg Ukrajnából Beregdarócnál átvett napi 17 millió köbméter körüli gázmennyiség, az osztrák oldalról a HAG vezetéken bejövő mintegy napi ötmillió köbméter, illetve a hazai kitermelésből származó hozzávetőleg napi hat millió köbméter gáz ugyanis alig fedezi a jelenlegi napi 25-30 millió köbméteres földgáz igényt. A kereskedelmi tárolók csupán tíz százalékos szinten vannak feltöltve, ez mintegy 420 millió köbméter gáz jelent.

 

Így az orosz szállítások megszűnésekor maradna a hazai kitermelés és a HAG vezeték importteljesítménye, ez a két forrás pedig nyáron is csak szűkösen képes fedezni a szükségleteinket. Az Orbán Viktor miniszterelnök által a választások előtt átadott magyar-szlovák vezeték ugyanis a kormányfő állításával ellentétben jelenleg még üzemképtelen, s ha jövőre működőképessé is válik, egyéb betáplálási forrás híján akkor is csak orosz gáz érkezhetne rajta.