perkelto Creative Commons License 2014.04.18 0 0 22299

Vajon tudják-e az orosz oktatási minisztériumban, hogy Putyin elnök épp egy napja dicsekedett el élő adásban Snowdennek azzal, hogy ők bizony annyira nem figyelnek meg senkit, hogy ihaj?

 

Ha tudják is, tesznek rá.

 

Az MTI pénteki híre szerint középiskolások és egyetemisták internetes tevékenységének megfigyelését előirányzó törvényjavaslatot tettek közzé a kormány honlapján. A jogszabály tervezete – amit terrorellenességgel magyaráznak – élénk tiltakozást váltott ki az oktatók körében.

 

A javaslat szerint az orosz középiskolák és egyetemek vezető tisztségviselőinek „elemezniük kellene a diákok és a dolgozók személyes internetes oldalait”, és dossziét kellene összeállítaniuk azokról, akik „hajlamosak a szabályok megszegésére”.

 

A törvénytervezet ezenkívül azt is előírja, hogy a tanulók szokatlan viselkedésével kapcsolatos minden információt – névtelenül – továbbítani kell az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) vagy a belügyminisztériumnak.

Ez az egész nem más, mint egy bürokratikus abszurditás, és nagy valószínűséggel egy kísérlet arra, hogy megfigyelés alá helyezzék a jelenlegi vezetéssel szembenálló diákokat és oktatókat – mutatott rá Andrej Gyemidov, az egyik oktatási szakszervezet illetékese.

 

A törvénytervezet jelenleg a társadalmi vita szakaszában van – hangsúlyozta a szaktárca a Kommerszant című orosz napilap szerint.