BalII Creative Commons License 2014.04.15 0 0 371

Segítséget szeretnék kérni társasházat érintő kérdésben, amennyiben ez megoldható:

 

1. Adott egy társasház, amihez tartozik egy nagy parkoló, ahol pont annyi kocsi fér el, mint amennyinek kell. A társasház egy db épületből, de két részből áll. Az első rész megépült még 2003 körül, majd az építtető csődbe ment. Felszámolás után egy új vállalkozó megvásárolta a félkész részt és lakásokat épített oda. Ezek a lakások most vannak eladás alatt. Kérdésem az lenne, hogy az új részen lakást vásárlóknak hol kellene parkolnia? Elvileg van egy plusz rész, ahol pénzért kínálják a felfestett parkolókat, de van olyan vélemény, hogy ingyen kellene parkolót biztosítani nekik? Most ez a „megoldás” született, hogy nem vettek parkolót, hanem az eredeti épület parkolóit foglalják el, így az eddig ott lakók sem tudnak parkolni… 8 új lakás épült. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem kötelezhető az építtető, hogy ingyenesen biztosítson parkolót az új lakóknak? Vagy mi lenne a megoldás?

 

2. A másik kérdésem szintén a parkolókhoz kapcsolódik: az adott parkoló előtt van egy sorompó, ezt a sorompót a parkolási problémák miatt folyamatosan zárva tartják. Viszont így az udvarban található üzletek nem közelíthetőek meg gépjárművel. Erre van valami jogi megoldás, hogy munkaidőben kötelezően betudjon hajtani a vásárló vagy a társasház dönthet úgy, hogy nem?

 

3. Az új lakások után mikortól kell közös költséget fizetni? Amikor kész van, amikor megveszik, amikor lakhatási engedélyt kapnak?