"Az meg a másik, hogy az amiláz enzim, amivel a keményítőfogyasztáshoz való alkalmazkodást próbálják igazolni, tényleg termelődik, van akinek több is, a kutatás szerint, de ez még nem igazolja szerintem, mert keményítő a gyökerekben is van, mi van, ha csak azért alakult ki, hogy gumókat, gyökereket együnk, de nem a gabonához?"
Tökéletesen értem. Amit leírtál az egy elfogadható magyarázat arra, hogy ez az adaptáció nem elég a gabonafogyasztáshoz.
Az igazi jelentősége az inkább szerintem, hogy megint itt van egy új kutatási adat, ami a szénhidrát felé mutat. Nem egy zsírlebontó enzim genetikája függ össze az elhízással, hanem egy szénhidrát lebontó enzimé. Szénhidrát, szénhidrát, szénhidrát. Rengeteg adat ebbe az irányba mutat. Remélhetőleg ez a kutatás is rámutat, hogy ezt az irányt nagyon komolyan kell venni.
És ezek a kutatók valószínűleg nem "elvetemült" paleósok, ami miatt jól figyelmen kívül lehet hagyni őket, ha úgy tartja kedvünk...