Kicsilányegy Creative Commons License 2014.04.07 -1 0 14

Sziasztok,

 

Nekem is zajongó szomszédom van.

Gyerekkorom óta lakom a lakásban. Az egy emelettel lentebbi szomszéd egy banya és a férje.

Arról „híresek”, hogy évtizedek óta állandóan veszekednek. A banya kiabál, visítozik, közben üti a falat, a bácsi néha visszaszól. Úgy tudom a bácsi alkoholista, éjjelenként részeg.

Régebben azért zaklatott minket a banya, mert szerinte a virágai miattunk mentek tönkre, az erkélye miattunk lett koszos, az eső miattunk esett lefelé. Utána már kártérítést is követelt ezekért.

Egy ideig máshol laktam, miután visszaköltöztem, akkor tűnt fel, hogy korán reggel a szomszéd mindig ütötte a plafont.

Később betegség miatt sokat kellett volna pihennem. Akkor már fémtárgy gurigatás, bútortologatás, nyikorgás, csapódások, folyamatos kopogtatás voltak. Akkor kellett volna panaszt tennem, de azt gondoltam majd abbahagyják.

Utána még rosszabb lett: a tévét éjjel 3-ig üvöltették, a csapot éjjel órákra kinyitották, vécé öblítés ment pár percenként. Hajnalban csapódások, csövek kopogtatása volt.

Ez úgy pár éve lett nagyon durva, akkor egész nap ment a zajongás. Azóta ez megy:

Hajnalban, 4 óra körül a banya elkezdi feltekerni a redőnyt (borzasztó nyikorgással), amit órákig ismételget, sokszor még éjjel is. Közben a függönnyel babrál, ütögeti az ablak melletti falat, órákon keresztül az ablakban szenved.

Amíg nem kelek fel, addig a szoba alatti plafont ütögeti és a csöveket, de iszonyatos módon.

Amikor kimegyek mosdóba, vécére akkor kiszalad a szobából és a vécét leöblíti, pontosan addig amíg ott vagyok. Konyhába kimegyek, akkor ott nyitja ki a csapot és kopogtatja az ottani csöveket. Általában sípolni szokott a csappal, amivel szórakozgat (hangos, még hangosabb, rövid sípolás, hosszabb sípolás), legutóbb is majdnem egy óráig. A radiátorral nyikorog és kopogtatja órákig.

Állandóan utánoz, ha kinyitom a csapot, akkor ő is. Ha valamelyik csap közelében vagyok, akkor kinyitja, ha a vécé közelében akkor leöblíti.

Ha olyan helyiségben vagyok, ahol víz van, ott a vizet kinyitja, néha többször, vagy csak pár másodpercre, ez nem tudom, hogy valamilyen „kommunikáció” lenne-e részéről.

Amikor visszamegyek a szobába, akkor megint ott üti a plafont. Kopogtatja a falat, a csöveket.

Aztán bekapcsolja a tévét, amit jobban lehet hallani, mint a saját tévénket maximum hangosításon.

Ez órákig van napközben, utána éjjel 3-ig. Általában rádiót vagy valamilyen zenét bekapcsol hozzá.

Olyan zajongásai vannak időnként, hogy hangosan szalad, majd mintha egy bútort fellökne. Akkor egy nagy csapódás, aztán kopogtatás, nyikorgás.

Folyamatos kopogtatások, plafon és -csőütögetés, plafon kaparászás megy egész nap. Az erkély korlátot üti, azt nem lehet tudni, hogy minek.

Időnként ráüt a plafonra, de akkorát, hogy rezeg a padló. Ha lepihenek, akkor megint üti a plafont, kopogtat, csöveket üti. Amikor leülök enni (a mosdó mellett van az ebédlő), akkor a vécét öblíti, addig amíg ott vagyok.

Ha a vécébe megyek, akkor szintén leöblíti a vécét, olyankor a nálunk lévő vécé „ugrik” egyet, ezt többször ismétli.

Amikor mosakodni megyek, akkor is leöblíti a vécét, olyankor nálunk nincs víz, így addig várnom kell, amíg befejezi. (ez egy óra is lehet). Így mosakodni csak az ő "engedélyével" lehet. Vécét több százszor leöblíti egy nap alatt.

Egész nap járkál, ajtókat kinyitja majd egy perc múlva hangosan becsukja, úgy hogy az emelet rázkódik.

Amikor feltételezi, hogy alszom, akkor ráüt egy iszonyatosat a plafonra, kb. pár percenként, így évek óta csak pár órát lehet aludni. Éjjel szinte ugrálva közlekedik, időnként csöveket kopogtatja és a falat ütögeti. Már szörny lábakról voltak álmaim. Emiatt évek óta füldugóval alszom, hogy legalább éjjel ne kelljen hallgatnom a járkálását.

Éjjel is bekapcsolja a tévét, rádiót. Ez megy hajnal 3-ig. Utána félóra „adásszünet” Aludni állítólag egy órát szokott napközben. Utána vécé öblítés van, és kezdődik elölről a „műszak”.

Most már ott tartok, hogy kénytelen vagyok albérletbe költözni.

Ehhez még a ráadás: egy családtagnak mondtam pár éve, hogy feljelentem a banyát. Valószínűleg kihallgatja a beszélgetéseket, mert utána mondta a házmesternek, hogy nem tudja mi bajom van vele, panaszkodott, hogy nem is csinált semmit.

Utána zaklatni kezdett. Tavaly óta egy ismerősömet zaklatta telefonon, hogy „furcsa zajongásokat” észlel a lakásból. A telefonszámát megadta a családtagoknak, hogy hívják fel és beszélgessenek vele a házban lévő zajongásokról. Mindig azt figyeli, hogy mit csinálok és utána hívogatja a családtagokat, ismerősöket.

Majd év elején feljelentett, hogy nem tud tőlem aludni, ezt annak ellenére, hogy éjjel nem alszik, hanem járkál, és teljesen zajmentes az életmódom, a lakásban csak netezni és aludni szoktam.

A lift kattogását írta össze, amiről azt hazudta, hogy nekem voltak táncóráim, és amiatt nem tudott aludni. Egyébként több évtizede jártam táncórára, úgyhogy nem tudom ezt honnan gondolta.

Azóta a lakóknak panaszkodik, hogy azért volt kénytelen feljelenteni, mert rendszeresen zajongtam, és még ő viselte nehezen a saját zajongását. Ezt azért tette, nehogy én előbb feljelentsem.

A vízzel kommunikációt még sosem hallottam mástól, a fémtárgy dobálás a banyának a másik kedvenc elfoglaltsága. Most is hajnal óta megy a műsor, jelenleg is a redőny feltekerésnél tart, már „szólt” hozzám a konyhában és a vécében is, most ütött akkorát a plafonra, hogy rezgett a padló, de délután kezdi el a műsor fő részét.