_Pirx64_ Creative Commons License 2014.04.02 0 0 215

Ne haragudj, de szerintem alaposan félreértelmezted a filmet. Vagy nem ugyanazt értjük dolgok alatt. Csont -> űrhajó. Egyszerű átvezetés. Jelzi, hogy az eszközhasználat első lépése hová vezetett. Jelzi, hogy az értelem megjelent, és eljuttatta az embereket az űrbe. 

HAL egyáltalán nem erőszakos. Tudom, nehéz elfogadni. Először is egyetlen cselekedete sem céltalan, oktalan. Másodszor ugye nem nevezhetünk erőszakosnak egy nem behúzott kézifék miatt elguduló autót, ami a fizika törvényeinek engedelmeskedik, ezért egy olyan számítógépet sem, amely hibás programozás miatt kerül olyan helyzetbe, ahol azokat a tényezőket (sajnálatosan az embereket) akarja kiiktatni, amelyek "zavarják", akik miatt nem tudja rendesen elvégezni a feladatát. 

Ami valóban csak jelzésképp jelenik meg a filmben, illetve hiányos utalásokkal, az az általad csillaggyermeknek nevezett valami. A könyvet elolvasva egyértelmű, hogy mindössze az evolúció folytatása az egész, egy olyan  - meghökkentő, de logikus - út felvázolása, amifelé lehet, minden technikai civilizáció elindul. 

Persze épp ez a szép benne, hogy mindenki azt lát bele, amit akar, ami felé saját gondolatai, érzelmei, ösztönei vezetik. 

 

De olvasván Clarke majd összes művét, állítom, a lehető legmesszebb állt az erőszaktól, nemhogy az öncélútól. 

Előzmény: mmBálint (214)