Törölt nick Creative Commons License 2014.03.27 0 0 226

Pontosan!

 

Nagyjából 1990-ig szabad hifit venni, aztán az 1990-es évtől felfelé kiadott hifi cuccok szépen, de biztosan romlásnak indultak, és egyre inkább lebutították az egész hifizést, és a piac is egyre jobban telítődött, nehezebb volt már a cégeknek megélni, ezért itt már fontolóra kellett venniük, hogy ne gyártsanak tank-szerű, brutál, masszív cuccokat, mert ha ezek majd 30-60 év múlva is működni fognak, akkor hamarosan becsődölnek a cégek.

 

Vannak ugyan ma is viszonylag jó minőségű high end cégek, mint például az Audio Note, de az ő CD játszóikat sem merném ajánlani, ráadásul horror árban mennek, és tele vannak műanyaggal.

 

Már volt róla szó, de érdemes még egyszer leírni, hogy a nyolcvanas években, amikor is az említett Philips és Marantz készülékek készültek, akkor még mindenki LP-zett és nagy verseny volt az LP és a CD között, ezért a CD gyártó cégek számára nagyon fontos aspektus volt, hogy a CD játszókba, pont a CD népszerűsítése érdekében beleadjanak anyait-apait, a maximumot hozzák ki, amennyire csak lehetséges. Meg is lehet nézni mondjuk a Philips 304-est. Nem beszélve arról, hogy akkor még szinte egyáltalán nem volt telített a piac CD játszókkal, hiszen a CD megszületése óta itt még csak 2-3 év telt el, így nem is volt érdekében sem a CD fejlesztő Philips-nek, sem a többi cégnek, hogy olyan készülékeket gyártsanak, amelyek 10 éven belül tönkre mennek. Aztán meg lehet nézni, hogy a Philips is hova jutott később, hogy milyen gagyikat gyártottak és gyártanak mostanság is.

 

Nekem is volt pár újabb, drága CD játszóm, s ezek mind olyanok voltak, hogy amikor megnyomtam a készülékeken az eject gombot, a CD játszó hátracsúszott olykor 5-6 centit is, mert az egész készülék nem volt 3 kg. Sokan mondják is, hogy az igazi hifi cucc 8-10 kg-nál kezdődik.

 

Érdemes használtan 1990 előtti hifi cuccokat venni, beleértve a hangfalakat is. És ezek viszonylag jó áron beszerezhetőek, tehát sokkal jobban jár az ember, mintha kiadna - akár high end - új cuccokért egy vagyont. Az igaz, hogy a régi cuccoknál adódhat oxidáció, kopás, egyebek, de ezeken könnyen lehet segíteni, mert az országban vannak olyan műszerészek több ponton is, akik kizárólag régi hifi cuccokra vannak specializálódva.

Előzmény: l.csaszar (225)