---:Jani:--- Creative Commons License 2014.03.25 0 0 47351

Lidércfény: Uff, beszéltél! Ezt remekül összefoglaltad. Azzal egészíteném ki, hogy bár igaz, hogy értelmetlen ez az utólagos csámcsogás a történet buktatóin, de ugyanakkor szerintem baromi szórakoztató :)

 

 

És nem is feltétlenül az a célunk, hogy a történet "gyengeségeire" mutassunk rá, hanem szerintem néha egyszerűen érdemes elgondolkodni dolgokon. Pl. az írónő nem részletezte, de én baromi kíváncsi lennék, honnan tudta meg Regulus, hogy a medál egy horcrux. Ezt vehetjük buktatónak, de vehetjük nyitott kérdésnek is, attól függően, hogy lehetségesnek tartjuk-e. 

 

 

Egy másik kérdés, amin elgondolkoztam: milyen érdekes lett volna, ha Harrynek, miután megforgatja a Feltámadás Kövét, megjelenik a megjelent figurákon kívül Piton! Nem tudom, mit mondhattak volna egymásnak, de nagyon jó kis jelenet lehetett volna.

 

Voldemorttal meg szerintem az van, hogy Rowling egyszerűen meg akarta alkotni az "eredendő gonosz" karaktert. Genetika ide vagy oda. Akár van választása akár nincs, a gonosztól mindenki tart. Nem tudom, hogy a Biblia Sátánjának volt-e választása, de mégis ő az eredendő gonosz, és ezért gyűlölni kell. Szauronnak, ha jól értem, már volt választása, az ő történetét viszont nem érzem hitelesnek. A világ nem olyan egyszerű, hogy vannak a jók meg a rosszak, és aki gonosz, az azért lett az, mert ő gonosz. Mert az ember mindig a számára legjobb döntést akarja meghozni, tehát ösztönösen a számára jót követi, és aki nem pszichopata, annak számára a gonoszság (amit ő nem feltétlenül érez annak) az út. Mondjuk azért, mert gyerekkorában verte az apja, vagy bűnözők között nőtt fel, vagy bármi. Senki nem _dönt_ úgy, hogy gonosz lesz, és a pokolra akar kerülni és meg akar ölni 1000 embert hozzá. Aki ilyen utat választ, annak vagy hiányzik az erkölcsi érzéke, vagy nem lát más módot. Nem tudom, hogy ilyen esetben lehet-e beszélni önálló döntésről.

 

Jó példa erre Darth Vader és az Uralkodó. Darth Vader a tipikus bukott, gyarló ember, emberi karakter. Míg az Uralkodó a "született gonosz", a pszichopata, aki sosem volt jó. 

 

 

Amúgy nekem tetszik az az elmélet, miszerint Voldi azért nem volt képes a szeretetre, mert ő maga is szerelmi bájital hatása alatt (valódi szerelem nélkül) fogant meg.

Előzmény: Lidércfény. (47348)