vadász2 Creative Commons License 2014.03.22 0 0 317

Ezt nem teljesen értem, mi a gond és mi nem?

"Keleti, de pre- vagy posztszocialista típusok, nincs gond."

Posztszocialista típusok? Azokkal biztos nem lehet gond, mert 1990-ben véget ér a Fortepan :-)

"Warszawa, Nysa, Zuk, Lada, Zsiguli, Zaporozsec, Csajka, Zil, Zisz, Volga, Polonéz (biztos van még), gond van."

Igen itt némelyiknél tényleg gond van:

Legutóbb véletlenül alkottam egy Warszawa-márka címkét, mert annyira nem jutott eszembe, hogy az FSO-gyártmány. Ugyanis a MÁRKA, az Warszawa!

Szintúgy a Volgánál is a gyár az a gorkiji autógyár (GAZ), de a MÁRKA az Volga. (Gyártott a GA-gyár mást is, amik viszont tényleg GAZ márkanéven futottak, pl 69, 51 [Molotov:-)

A gyárat nevezzük meg, a márkát, vagy a típust? Véleményem szerint a márka és a típus címke nem keverendő össze: Volga-MÁRKA, de GAZ M21 Volga. Zsiguli/Lada-MÁRKA de VAZ-2101 Lada

De ilyen alapon lehetne a nincsgondból is gondot csinálni.  Wartburg vagy AWE, Moszkvics vagy MZMA/AZLK?

Sőt, az összes General Motors gyártmánynál is fel lehetne tüntetni, hogy GM, mert a Chevrolet, Cadillac az "csak" MÁRKA.

A fogatolt (és fogatlan:-) járművek tekintetében is érdemes lenne valami egységes összefoglaló neve kialkudni, mint van az automobil. A korábbiakból kiderült, hogy a lovaskocsi, ilyen szerepben nem alkalmas (ökröskocsi), véleményem szerint a fogat önmagában nem eléggé közismert (csak ha néhány hasonló keresőfogalmat alárendelnénk), és számomra ez sem tűnik teljesen átfogó megnevezésnek.

A szimpla KOCSI nem lenne ilyen szerepben megfelelő?

Előzmény: napocza (307)