sunstr. Creative Commons License 2014.03.21 0 0 15480

"Nézd, szerintem sokkal tágabb ennél a dolog... ugye van egy a terrorizmusnak gyökeresen másként értelmezett felfogása is......."

Minden terrorista gyökeresen másként fogja fel. Még a gyilkosok is így vannak vele.

" (hacsak nem a nagyon szűken értelmezett terrorról, a zsarolási célból való civilgyilkolászásról beszélünk, hanem némileg tágabbról)"

Na itt van a durva dolog amikor az egyén keveri hogy mi terrorizmus és mi nem. Természetesen te például az államterrorizmust simán megengedett dolognak tekinted.

"Szóval sok esetben azt kell látnunk, hogy a hatalom maga provokálja ki a terrort, amikor sarokba szorít embercsoportokat, amikor emberek csoportjai azt élik meg, hogy nincs más esélyük szembe szállni a hatalom elvárásaival. Többek között pl. pont ezzel: "a civilizált világ érdeke elsősorban hogy stabil legyen a világgazdaság és a politikai helyzet." - mert mondjuk nem kér abból a civilizációból, mert mondjuk pont nem haszonélvezője a világgazdaság jelen folyamatainak, mert mondjuk változtatni kíván a politikán... Ez az idézett félmondatod nem a 7 milliárd ember elvárása, csak a jelen rendszer haszonélvezőié, illetve a közéjük vágyóké. Na, most ez persze nem idéz elő önmagában terrort, ha van választék a civilizációkból, ha vannak alternatívák gazdasági-társadalmi rendszerekből, és az embereknek módja van az ezek közötti választásra, ha nincs jelen hatalmi arrogancia... Ha nem így van, akkor ott terror lesz."

Semmiféle hatalom nem szorít be senkit, csupán az erős egyéni érdek nem tudja magát érvényesíteni agresszió nélkül.
De külön kell választani az érdekcsoportokat és a társadalmat. Az érdekcsoportok mindig csupán felhasználják a társadalmat. Az a társadalom nem lett megkérdezve hogy mit akar vagy mit nem. Illetve azt a társadalmat a kornak megfelelően nem művelte gondosan az állam. Tehát nagyon könnyű megvezetni és fejük felett intézkedni.
Az állam annyira haszonélvezője a világgazdaságnak, amennyire megválasztotta az arra alkalmas vezetőit. Egy teljesen elmaradott társadalom, nem fog olyan vezetőt választani mely csupán jó gazda módjára vezeti nemzetét és a többség akaratát veszi figyelembe önzetlenül.
A civilizáció a társadalom szinonimája. Nemigen látok például egy és ugyanaz társadalmakat. Még Európán belül sem.Gazdasági szinten is van jó pár  alternatíva, ott van Dél-Korea mely 30 év alatt a mély szegénységből az egyik leggazdagabb országa lett. Vagy Észtország, mely igen bámulatos fejlődésen megy keresztül.
A terrorizmus minden formáját elítélem, bármilyen is legyen az!

Előzmény: Antisystem (15368)