Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 13650

Mi az IMF szerepe?
Az IMF a Nemzetközi Valutaalap az angol International Monetary Fund kezdőbetűit rejti. A szervezetet közvetlenül a háború után, 1945-ben hozták létre, washingtoni székhellyel. Célja, hogy a pénzvilág egyik központi intézményként elősegítse a nemzetközi pénzügyi együttműködést és az árfolyamstabilitást, a devizakorlátozások eltörlését, fokozza a gazdasági növekedést és az egyre magasabb szintű foglalkoztatást. Emellett kiemelt feladata, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson azoknak a tagországoknak, amelyeknek éppen súlyosabb gondjaik vannak. A szervezet élén a kormányzótanács áll, s a felmerülő kérdésekben évente egy alkalommal, a közgyűlésen döntenek. A vezérigazgatót (aki egyben a 22 tagú Ügyvezető Igazgatóság elnöke is) a kormányzótanács választja, öt évre, valamint ez határozza meg a különféle feladatokat ellátó állandó és eseti bizottságok hatáskörét is.


Az IMF-hez csak az fordulhat, aki tagja a szervezetnek. A tagok a gazdasági helyzetük alapján megállapított kvóta szerint járulnak hozzá az alaphoz (a kvóta mindig az egészhez képest meghatározott arány), és a szervezettől ennek arányában vehetnek föl kölcsönöket, az Alap folyamatosan növekvő, éppen aktuális összkészletéből. A tagállamok az Alap pénzügyi forrásait csak az alaptőke-részesedés befizetése után vehetik igénybe. A kvóta összege tehát a tagállamok részéről az IMF ún. általános, rendes forrásaihoz adott, kötelező hozzájárulás.
Magyarország 1982 óta tagja a Nemzetközi Valutaalapnak, részvételi kvótája ma 1038,4 millió SDR, vagyis ennek az aránynak a határáig áll jogában összegeket kérni. (Az SDR a Special Drawing Right, vagyis a Különleges Lehívási Jog rövidítése.)

Előzmény: tejet iszok és pipázok (13646)