ophidian Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2126

Nem én találtam ki a kiöntőt, hanem azok a népek, aki a teázásból külön szertartást kanyarítottak. És a különleges minőségű teáik iszogatásánál szokták használni. A kiöntő nem is szűrő, hanem egy egyszerű edény, amibe belefér a gaiwan (vagy teáskanna) összes vize (pontosabban a kész tea). Csak arra szolgál, hogy abból osszad csészékbe a teát, ne közvetlenül a gaiwanból (kannából).

De rajtad áll a dolog, ha úgy gondolod, nem kötelező kiöntőt használni. Amikor magamban teázom, nem használok kiöntőt, mert úgyis az egész tea egyetlen csészébe megy. 

Ugyanakkor tapasztalatból tudom,  igenis sokat változik a tea minősége kiöntés közben. Ami az edény (mondjuk gaiwan) tetejéről jön, az hígabb, ami az aljáról, a teafű közül, az határozottan töményebb, erőteljesebb ízű. Nyilván minél több teát iszik az ember (nem ideértve a filteres teákat)annál jobban fogja érezni a különbségeket. Kifejezetten feltűnő lehet ez a jelenség például a japán teáknál, pl. a gyokuro-nál, ahol elég sok fű kell viszonylag kevés vízhez. 

Előzmény: tgwh3 (2124)