Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 10300

"Az egész huzavona talán legérdekesebb fejezete azonban a múlt héten kezdődött el, amikor Rogozin kijelentette, hogy a francia építésű Mistralok nem tudnak majd “hideg vízben működni”. 

 

Azonban talán megkapjuk a választ egy tegnap megjelent hírben, miszerint a Mistralok az orosz üzemanyagokat nem tudják majd használni."

 

Ez nevetséges. De szó szerint. Ilyen cikkeknek hiszel?

 

---

 

 Ez az első alkalom, hogy egy NATO-ország szállít hajót az orosz hadiflottának.

A szerződés bírálatot váltott ki Washington és a szintén NATO-tag balti államok részéről, de Grúzia is támadta a megállapodást. Sarkozy a kritikákra Deauville-ban úgy reagált: „Szeretném újra elmondani, hogy meggyőződésem és Franciaország meggyőződése szerint is a hidegháború véget ért, a berlini fal leomlott, és Oroszországra baráti országként kell tekinteni, s vele együtt kell egy széles jóléti és biztonsági övezet létrehozásán gondolkodnunk”. A Moszkvához való közeledés a francia diplomácia egyik fő irányvonalává vált, amint erről a mostani fegyverüzlet is tanúskodik.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halk működésűek, és műanyag-alapú testük teljes mértékben védetté teszi őket a mágneses vízi aknákkal szemben.

 

 

 

 

 

Előzmény: El Qradi (10295)