A810 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 8453

Mennyire illik bele az európai értékek rendszerébe az ukrajnai liberális tiltakozás transzformációja, a nacionalista mozgalmak és pártok hatalomra jutása?

Az ukrajnai események megmutatták a jelenkori demokrácia gyenge és romlott oldalát. A technikai aspektus - a közvetlen szavazás - valóságos bálvány lett. De az egészséges társadalom működéséhez másra van szükség: a nemzet alapját képező fő elvekre, valamint a polgárok közös kultúrájára.

A Nyugat a kettős szabványok politikáját képviseli, amikor elismeri Ukrajna új kormányát és a megválasztott elnök leváltását. De nem csupán erről van szó. A II. világháború óta most első ízben tör hatalomra egy olyan párt, amely nyíltan szolidáris a náci bűnözőkkel. (Nem kell összekeverni az európai radikálisokkal, akik a bevándorlók ellen tiltakoznak.) Látjuk, hogy a demokrácia nem képes akadályokat emelni a neonácik szándékai elé. Ez a rendszer hibája, nem pedig lokális zavar.

Hogyan hat ki Ukrajna oroszajkú polgáraira, beleértve a zsidó közösségeket is, az ukrajnai politikai csúcson történt változás? Hogyan vélekedik az izraeli társadalom az ukrajnai történésekről?

Ukrajna zavaros időkbe jut. Az ilyen esetekben a kisebbség mindig szenved, még pedig a konfliktus mindkét oldalán. Adott esetben nyílt neonácikkal van dolgunk.

Az ukrajnai események objektív bemutatása nem lett prioritás értékű a nyugati országokban. A tudósítók alapvető mondanivalója az volt, hogy a szabadságszerető felkelők függetlenedni akarnak Putyintól. Elmondható, hogy az Ukrajnában dolgozó orosz média szakszerűbb volt kollégáinál.

Az izraeli sajtó jó értelemben különbözött: az embereknek van emlékezetük. De az ukrajnai politikai történésekben, az ukrajnai politika minden fordulatában csak maguk a helyi politikusok igazodhatnak el.

Törvényszerű-e a nyugat-ukrajnai és kijevi önvédelmi csoportok létrejöttére válaszként az ilyenfajta alakulatok megszervezése a Krímben?

Fel kell fegyverezni a neonácizmussal szembeszálló erőket. Ez nem a belügyekbe való beavatkozás. Minden embernek, minden államnak szembe kell szállni a nácizmussal. A barna pestis fertőz és terjed. Sikereket kívánunk Oroszországnak e rákos daganat eltávolításában Ukrajna és egész Európa testéről. - mondta Avigdor Eszkin izraeli publicista és közéleti személyiség