Törölt nick Creative Commons License 2014.03.04 0 0 8297

Máris fáj az oroszoknak

A tőke már most menekül Oroszországból. A tőzsde egészen csúnyán beszakadt hétfőn, a rubel történelmi mélypontra zuhant az euróval és a dollárral szemben, és helyi közgazdászok szerint az orosz bankoknál is érzik, hogy egyre többen viszik ki a pénzüket az országból. Az orosz jegybank hétfő reggel pánikszerűen emelt kamatot, 5,5 százalékról 7 százalékra – ezt hónapokon keresztül mindenáron el akarták kerülni –, de félő, hogy a mostani helyzetben már ez is kevés lesz.

Az orosz tőzsdeindex, a Micex, több mint tíz százalékot esett, benne olyan – állami többségi tulajdonban lévő – vállalatok is a tizedével kevesebbet érnek, mint a Gazprom vagy a Szperbank. Nagyjából 60 milliárd dollárral kevesebbet érnek az orosz vállalatok, mint péntek délután. A rubel pedig az euróval szemben már 50 felett jár már, miközben egy éve még 40-nél volt.

 

Mindez arra utal, hogy amit tudnak, már adnak el a befektetők, akik nem látják biztonságban az Oroszországban tartott pénzüket. Elsősorban a külföldiek, de az oroszok is.

 

A G7 miatt a befektetők már most megkezdték a tőkéjük kimenekítését Oroszországból.

 

Andrew Kuchins, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ munkatársa javasolja, az Egyesült Államoknak hadihajókat kellene küldenie az ukrán partokhoz, ahogy a NATO-nak is csapatokat kellene mozgósítania az ország közelében.

 

A jövő elkezdődött!