pupoka Creative Commons License 2014.03.03 0 0 7176

"Az unió megfigyelése mellett le kell nyomni a népszavazást Krimről. Ez a legjobb megoldás. Ha Krimiek autonómiát akarnak, hát kapják meg!"

 

És ez bizony mindennapos történelmi szituáció!

Idézem;

 

 

"1821-től kezdve Texas Mexikóhoz tartozott. Texas a 19. század elején még csekély népességgel bírt, ezért a mexikói állam tevékenyen támogatta a bevándorlók érkezését a területre. Az új lakók főleg az Egyesült Államokból érkező angol nyelvű farmerek (és szerencsevadászok) voltak akik új települések tucatjait létesítették. A túlzott bevándorlás hatására azonban Texas az 1830-as évekre jobbára angolszász nyelvű emberekből tevődött össze.

1835-ben Antonio López de Santa Anna mexikói elnök kihirdette az egységes alkotmányt, ez meg akarta akadályozni ugyanakkor, hogy további amerikai telepesek érkezzenek az országba és netán akkor az Egyesült Államok igényt tartson Texasra. A Texasban élő észak-amerikai telepesek kijelentették, inkább elszakadnak, semmint hogy az alkotmány hatálya alá kerüljenek. Fölajánlották, hogy elfogadják az 1824-es mexikói alkotmányt, ami nem csupán vallás-, hanem gondolati és sajtószabadságot hirdetett, és engedélyezte a rabszolgatartást. Sérelmezték azt is, hogy a mexikói kormány nem engedélyezte a fegyvertartást (nehogy hatékonyabban ellenállhassanak a mexikóiaknak), sőt Santa Anna tábornok megtiltotta a további amerikai betelepedést Texasba.

1836. március 2-án Texas kikiáltotta függetlenségét.

1845. december 29-én Texast meghívták az USA tagállamának. Ennek következményeként robbant ki a mexikói–amerikai háború, mely a mexikóiakra nézve megsemmisítő vereségekből állt."

 

Szóval, ha megakarod állítani a történelem kerekét, akkor ne az ujjadat tedd a küllők közé!

Előzmény: Törölt nick (7126)