nebamun Creative Commons License 2014.02.28 0 0 97653

Új vagyok a fórumon, eddig olvasgattam, de sokezer hozzászólást átnyálazni esélytelen, elnézés ha lerágott csontos kérdezek. A pálinkafőzés témában minden neten föllelhető anyagot átolvastam meg két, témáról szóló szakkönyvet is. Pár dologra nem sikerült egyértelmű választ találnom.

 

1. az itt is részletezett kozmaolaj szűrés. Eddig csak az alszesz tetején sikerült minimális, hártyaszerű uszadékot találnom, azt lefölözni képtelenség, hűtés után is. Nagyon tiszta cefrém van mindig, magtalan, hálón átszűrt, abszolút pépes, válogatott gyümölcsből. Annyit szoktam csinálni, hogy a kifolyó alszeszt egy kávéfilteren átengedem. Összegyűlik benne egy kevés valami rezegő, csillogó izé és egyre lassabban folyik át, 2-3 literenként kell cserélni. Mit gondoltok erről? Elég ez? vagy esetleg túl sok, azt is kiszűri amit nem kéne?

 

2. érlelés: a szakirodalom 1-3 hónap pihentetést ír a 2. főzés és visszahígítás után. Edényt 2/3-ig és "levegőzzön", sötétben, szobahőmérsékleten. Ez a gyakorlatban mit jelent? Parafadugó és az eleget szelel? Esetleg hagyjam nyitva az üvegballont és gézzel fedem csak le? Ekkor nem párolog el az alkohol?

 

3. ágyas pálinka: irodalom szerint 1-3 hó pihentetés, min. 3 hónap gyümölcsön érlelés. Kérdés: ez ugye szigorúan egymás után értendő? vagyis 3 hónapot pihen, aztán újabb 3 hónap a gyümölcsön?

 

4. savazás: szerencsére eddig nem kellett, de ha kell majd, akkusavat nem akarok használni. Helyette borkősavat ajánlottak, de az adagolást nem találom sehol. van erről tapasztalat? 1 l cefre 0,1 pH csökketéshez hány gramm borkősav kell?

 

5. víz kérdése: a patikai deszt.víz aranyárú, 1500Ft körül volt 2 liter, megfizethetetlen nagyobb menyiségben. A vasalóba való ioncserét víz nekem kicsit riasztó. Mi a jó megoldás? Desztilláljak vizet a főzőben? Egyszer kísérletképp elkezdtem, de iszonyú lassú és energiaigényes, a víz forráshője 3x nagyobb az alkoholénál, de fogalmam sincs mennyire lenne jó minőségű az így előállt víz.