rajcsanyiv Creative Commons License 2014.02.27 0 0 4919

Szia!

 

Van pár Zenit gépem, B éppen nincsen, de nagyon hasonlít ránézésre az E, EM típusokra. A mechanikája szerintem ugyanaz lehet.

Amit írtál az elő szokott fordulni ennyi idős gépeknél. Az okozza, hogy a második függöny lassabban zár, akadozik, esetleg teljesen meg is áll egyes részeken. (Újra felhúzáskor visszaáll alapállapotba.)

Úgy tudod megnézni, hogy film nélkül kinyitod a gép hátulját, és párat exponálsz. Minél rövidebb a záridő, annál gyakrabban fog előfordulni, ha tényleg ez a gondja. B záridőnél kiválóan szokott látszani.

Első amit lehet tenni: a sín tisztítása. B állásban exponálsz, lenyomva tartod a gombot és kicsit elfordítod az óramutató járásával ellentétesen. Ekkor a zár nyitva marad amíg vissza nem fordítod. Alkoholos, nem foszló anyaggal ki lehet takarítani. Kevés alkohol kell, nehogy elcsorogjon. Olajozni nem szabad, ha nem fut simán, esetleg puha grafittal óvatosan lehet húzni bele egy csíkot.

Ha a tisztítás nem használ, lehet húzni a rugón. A gép alját leszedve bal oldalon lesz két csillagra hasonlító csavar közel egymáshoz. Az alsó a második függöny rugója. Egy pici csavar tartja vissza az eltekeredéstől. A pici csavart kitekerve állítható. Vigyázni kell, mert a csillag a kis csavar kivételekor ki tud pörögni, és ellövi azt. Ha sikerül a kipörgést megelőzni, egy fél fordulatot lehet húzni a csillagon, majd újra rögzíteni. Ha kipörgött, akkor türelem kell hozzá, amíg beállítod.

 

 

Előzmény: Flakvierling (4918)