Na, kijött a Capture NX2 "utódjának" szánt Capture NX-D.
Legalább is az ingyenes bétája.
http://beta.nikonimglib.com/
Nyárra ígérik az 1.0-ás verziót, utána a Capture NX támogatásának lőttek.
Kipróbáltam, szerintem rémes. Nem több, mint egy sötétebb View NX.
Az érdemi állítási lehetőségek a jobb alsó sarokba vannak begyömöszölve átláthatatlan és kényelmetlen módon, nincs semmi használható lehetőség manuális WB beállításra.
A képeket igazából nem lehet normálisan, fájlként kezelni vagy menteni, az eredeti NEF-hez nem nyúl, csak egy előnézet alapján állít, amit automatikusan egy 'sidecar' fájlba ment, külön alkönyvtárba. Bármilyen újabb állításnál ez az 'oldalkocsi' automatikusan, a megkérdezésünk nélkül felülíródik és fuccs a beállításainknak.
De a legrosszabb, hogy semmilyen lokális állítási lehetőség nincs: nincs lasszó eszköz, csak az egész képet lehet egyszerre görbézni vagy szintezni.
Az eddigi munkafolyamatom alapvetően a Capture NX2-ben zajlott, PS-ben csak az apróságok lettek helyrerakva (szenzorkosz-villanypózna klónozás, élesítés, keretezés, stb.), de úgy látom, a jövőben ezt elfelejthetem és ha normális konverzióra sem lesz lehetőségem (pl. a Big Stopperrel nem lehet normálisan a WB-t beállítani a kép elkészültekor, csak az utólagos állításra támaszkodhatunk, de infravörösben is elengedhetetlen a kézi WB állítás), a Canon alternatíváiban leszek kénytelen gondolkodni egy jövőbeli esetleges fényképezőgépvásárlásnál, mivel a Canon (vagy Pentax, vagy Sony, stb) nyílt forráskódú algoritmusban menti el a RAW fájljait.
Hmmm, Canon 70D, 10-22EFS, 18-55 STM I/II, 70-200f/4 IS... Nem is hangzik rosszul egy tájkép setupnak. Infrás váznak meg mondjuk egy 450D. Csak éppen FF-re nincs jó setup. (Nincs jó széleslátó zoomjuk - a 17-40f/4 láthatóban gyenge, a 16-35 pedig infrában vacak, a Sigma, Tamron, Tokina stb. alternatívák szintén). Bár a 17 TSE jó üveg, infrában is, de egy vagyon.