Patreides Creative Commons License 2014.02.24 0 0 4496

Dalszerzőként és producerként elég aktív, például:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/My_Love_%28Celine_Dion_song%29

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Keeps_Gettin%27_Better

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Superwoman_%28Alicia_Keys_song%29

 

De Britney Spears-től James Blunt-on és KT Tunstall-on át Pink-ig sok előadó lemezén ott van az általa egyedül, vagy társszerzővel írt dala.

Viszont manapság a dalszerző már nem téma, nem számít, nem jelenik meg a klip lejátszásakor a tévében, és nem hangzik el a rádióban.

Régen mindenki tudat, hogy Lennon/McCartney vagy Szörényi/Bródy, azután a zene az nagy üzlet lett, és nagyipari lett az egész, a dalokat a szerzők csak "termelik", de ők már nem fontosak, csak háttérembernek számítanak, akik senkit nem érdekelnek.

Kivéve, ha a sztár előadó is szerepel szerzőként a dalnál, mert akkor az még érdekes dolog. (Bár az ismeretlenebb szerzők esetében rendszeresen előfordul, hogy az ismert előadó - illetve a producere - csak úgy hajlandó az albumra rátenni a szerző adott dalát, ha az belemegy, hogy társszerzőként tüntessék fel a sztárt is - akkor is, ha még egy írásjelet sem tett hozzá a szöveghez, és egy hangot sem a dallamhoz -, és így az részesülhessen a szerzői jogdíjból. A szerző meg sokszor belemegy, mert különben a dala egyáltalán nem jelenne meg, vagy csak más, nem ismert előadó alig fogyó albumán.)

Előzmény: Törölt nick (4495)