zorko Creative Commons License 2014.02.23 0 0 17392

Akkor írok én pár szót... :)

Automata módban élettelenek a képek.

Jó lenne tudni, hogy pontosabban mit értesz azon, hogy "élettelenek". Ami nekem elsőre beugrik, az az, hogy a képek nem elég kontrasztosak, színesek, hanem inkább kicsit "laposak", szürkék.

Ha erre gondolsz, akkor ez független attól, hogy P-mód vagy nem P-mód. Két lehetőség van: az egyik, hogy a gépen állítasz képjellemzőket (kontraszt, szaturáció, élesség), a másik, hogy a képek feldolgozásakor adsz rájuk kontrasztot, szaturációt. Előbbi akkor működik, ha JPG-be fényképezel, utóbbi meg szinte nélkülözhetetlen is, ha RAW-ba fényképezel.

P" állásban sötétnek érzem a képet,

Ez nem túl meglepő, a legtöbb váz inkább egy kicsit alulexponál, hogy a kiégéseket elkerülje. Meg ha még pontos is a váz, a témák jelentős része (talán lehet mondani, hogy a többsége) nem középszürke az átlag világosságot tekintve, hanem világosabb. (Pl. tájképeknél a kép jelentős részét teheti ki az égbolt, ami a középszürkénél világosabb, ezért becsapja az fénymérést, a gép úgy látja, hogy sok a fény, ezért a kelleténél sötétebbre exponál.)

próbáltam az ISO val játszani de nem vezetett eredményre.

Persze hogy nem. P módban bármivel játszol, ugyanazt az expot kapod, az ISO-záridő-blende hármas tagjaiból legfeljebb kettőt változtathatsz, a harmadikat úgy igazítja, hogy az expo az legyen amit a váz helyesnek gondol.

Expoziciós szint kompenzáció változtatásával sikerült javítani a fényességen,

Ez a megoldás.

de mivel a záridő is nő, így sok kép bemozdul.

Ez úgy hangzik, mintha beltéri szituról beszélnél. Kevés fényben fotózni egy kicsit nagyobb tudást és gyakorlatot igényel. (Esetleg még jobb felszerelést is...) Alap recept: ISO-t tekerd fel amíg lehet, nyisd a blendét maximumra, és reméld, hogy elfogadható záridő jön ki. :-)

TV módban probáltam a záridővel játszani,

Canon-hoz nem értek :), de gondolom ez annak felel meg, amikor a záridőt állítod, ő meg a blendét állítja be a fénymennyiséghez igazítva. Elvileg ez is mind ugyanazt az expot fogja eredményezni, kivéve, ha a kevés fény miatt a blendét maxra kell nyitnia, illetve a maxnál nagyobbra kellene, mert akkor nyilván már nem tud tovább nyitni. De ez amúgy a normáltól (amit a váz gondol) csak sötétebb képeket eredményez, világosabbat nem fog exponálni, mert szűkíteni tudja a blendét.

de csak akkor értem el eredményt, ha egyazon, úgymond FIX fototémánál több probálkozással előbb utóbb úgymond ráhibáztam.

Ebben rejlik a megoldás. :) Próbáld meg beazonosítani, hogy mi a ráhibázás lényege, min múlott, hogy ez most jó lett, és így megtanulod más helyzetekben is ugyanazt alkalmazni.

Próbáltam a rekeszértékeket is változtatni de.....

Azt nem szabad elfelejteni, hogy van itt azért egy rendes adag tárgyi tudás/információ, ami nélkül nem lehet....

Utána kell járnod, hogy a fénymennyiség, expozíció, érzékenység, blende és záridő hogyan függnek össze, melyiknek a változtatása mit eredményez. Ha ezeket nagyjából megtanulod (nem elég megérteni, végül meg is kell tanulni (ahhoz, hogy később készség szinten tudd majd alkalmazni)), akkor lesz egy kis fény az alagút végén, és ha elég kitartó vagy, hamarosan egész jó képeket fogsz csinálni. :)

Előzmény: pisti.75 (17391)