Wassernyolcas Creative Commons License 2014.02.22 0 0 72246

A következő szempontok alapján mérlegeljél, Neked kell döntened. Ha cirkulációs rendszert alakítasz ki, annak jelentős a cirkulációs hővesztesége és villamosenergia (cirkulációs) költsége. Ezeket csökkentheted, ha a fogyasztási szokásaidhoz illesztve időkapcsolóról működteted a cirkulációs szivattyút és ezzel a cirkulációt is. Akkor jársz jól, ha az eddigieket mérlegelve be tudod úgy lőni a szivattyú üzemét, hogy az a lehető legkevesebbet üzemeljen.

A konyhai mosogatót és nem kötném be a cirkulációs rendszerbe, nagyon messze van, jelentősen növelné a költségeket. A mosogató melegvíz ellátását kis helyi vízmelegítővel oldanám meg, elektromos vagy gázos is lehet.

A HMV tároló elhelyezése szerintem a kazán helyiségében a célszerű. Ha cirkuláció van, teljesen mindegy a cirkuláció szempontjából, hogy hol van a tároló, ezzel nem csökken a cirkulációs vezetékek hossza és a cirkulációs veszteség nagysága sem lesz kisebb. Viszont annak előnyei vannak, ha a gépi berendezések egy helyiségben vannak, működésük átláthatósága jobban megoldott. Ha nagyon messze van a két nagy melegvízfogyasztó helyiség egymástól, meggondolandó két tároló elhelyezése is. Vagy az sem elképzelhetetlen, hogy a kazánházhoz közelebb lévő fürdőszobát átfolyós gáz-vízmelegítővel szolgálod ki, a távol lévőt pedig egy elektromos forróvíztárolóval.

Szóval, szerintem több szempontot kell mérlegelned, mint ahogyan eddig gondoltad.

Előzmény: mekkme (72235)