5496 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 2170

Ha Ukrajnából kiválna a krími tartomány, akkor az orosz katonák bevonulnak pont úgy, ahogyan az Grúziában is történt. Janukovics gépe állítólag Teheránba tart, más források szerint Harkivba ment, hogy egyeztessen a délkeleti régiók vezetőivel.

„Ha Ukrajna szétesik, abból háború lesz. El fogják veszíteni a Krímet, mert mi bevonulunk oda, ahogy azt Grúziával is tettük” – állította egy orosz katonai vezető a Financial Timesnak.

Ha Ukrajnából kiválnak a délkeleti régiók, Oroszország hajlandó harcolni, hogy megvédje az orosz kisebbséget, valamint a térségben elhelyezett katonai bázisait.

Janukovics elnök egyes értesülések szerint éppen Harkivban van, hogy tárgyaljon Mihajlo Dobkinnal, Harkiv tartomány kormányzójával, aki közismerten úgy képzeli el Ukrajna jövőjét, hogy tagköztársaságokként működnek benne a tartományok. A föderalizálás gondolata a kijevi események miatt a napokban többször is felmerült, de a szakértők valószínűtlennek tartják, hogy bekövetkezne.

Más források arról írnak, hogy Janukovics repülőgépe Teherán felé tartott tegnap éjjel. Ez a Fligthradar nevű polgári repülési oldal adatai alapján igaz, azonban azt egyelőre nem tudni, hogy az elnök is a gépen volt-e. (vs.hu)