Lanzafame Creative Commons License 2014.02.19 0 0 1026

aki hatalmat akar szerezni ne kukaborogatással tegye, hanem nyerje meg a választásokat...

 

 

Magyarellenes provokációk Kárpátalján Kárpátinfo.net | 03/30/2013 - 10:11 | Utolsó módosítás: 03/30/2013 - 10:15 | Ukrajna

oroszvilag.hu

A magyarokat sértő események március 15-én, Ungváron kezdődtek, ahol a nacionalista Szvoboda párt hívei megkísérelték meghiúsítani a Petőfi-téren rendezett ünnepségünket, a rendőrség azonban megakadályozta ezt. Másnap, március 16-án, Magyarországról érkezett diákokat támadtak meg Ungváron, letépték kokárdáikat.

Támadás ért egy másik magyar turistacsoportot is, tagjai kénytelenek voltak a görög katolikus székesegyházba menekülni a feldühödött nacionalisták elől. A „koronát” azonban a magyarokat sértő eseményekre kétségtelenül Beregszászban tették fel, ahol a Szvoboda párt néhány tucatnyi híve március 16-án este fáklyás felvonulást rendezett a város központjában. A tüntetők többek között azt skandálták: „Egy nyelv, egy nemzet, egy haza – ez Ukrajna!”, „Beregszász ukrán város!”, „Ne feledd idegen, itt az ukrán a gazda!”, „Budapest, kérj bocsánatot!”, „A magyarok – kutyák!” stb.

Magyarország ungvári főkonzulátusa természetesen azonnal elítélte ezeket az eddig példátlanul álló provokatív, magyarokat sértő eseményeket.

Ugyancsak elítélte a történteket Olekszandr Ledida, Kárpátalja kormányzója is. A kárpátaljai ukrán nyelvű hírportálokon megjelent közleménye szerint „nem tartja megengedhetőnek az erőszak semmilyen formáját, különösképpen, ha politikai ambíciókat követve történik és nemzetiségi kisebbségek tagjai, pláne gyerekek ellen irányul.”

A magyarokat ért incidensek kapcsán Olekszandr Ledida közölte: Kárpátalja a toleranciáról ismert vidék, ahol évszázadok óta élnek békében és egyetértésben különböző nemzetiségek tagjai. „Bízom benne, hogy az olyan incidensek, amelyek Ungváron történtek, többé nem ismétlődnek meg”.

A kormányzó arról biztosította a magyarokat, hogy osztja felháborodásukat az incidensek kapcsán, és egyúttal ígéretet tett arra, hogy közbenjár az ügyészségnél, követeli, hogy biztosítsa a szóban forgó esetek elfogulatlan kivizsgálását és az elkövetők megbüntetését.

Elítélte a magyarellenes provokációkat Ivan Busko, a nagyszőlősi központú 73. választókerületben megválasztott parlamenti képviselő is, aki emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ismerte el annak idején Ukrajna függetlenségét.

Nyilatkozatban ítélte el a magyarellenes provokációkat a KMKSZ és az UMDSZ.

A KMKSZ nyilatkozatában sajnálattal állapította meg, hogy az utóbbi időkben Kárpátalján elszaporodtak a magyarokat nemzeti mivoltukban sértő atrocitások. Többször meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet, az ungvári Petőfi-szobrot, több más magyar emlékjelet Kárpátalján. A hatóságok azonban tétlenül szemlélték ezeket a durva jogsértéseket. Ezért a KMKSZ felszólította a hatalmi és rendvédelmi szervek vezetőit, tegyenek meg mindent a magyarok alkotmányos jogainak biztosítása, a nemzetiségi feszültségeket szító provokációk megfékezése, a tettesek mihamarabbi kézre kerítése érdekében.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában felháborodását fejezte ki a magyarországi tanulókat Ungváron ért inzultussal és a Szvoboda párt beregszászi fáklyás felvonulásával, az ott elhangzott – a helyi magyarságot távozásra felszólító – felhívásokkal, magyarellenes kirohanásokkal kapcsolatban.

„Hisszük és valljuk, áll a nyilatkozatban, hogy az ilyen jellegű, gyűlöletszító megnyilvánulások távol állnak a kárpátaljai hagyományoktól és a kárpátaljai emberek gondolkodásától, nemzetiségüktől függetlenül.”

Az UMDSZ elnöksége felszólította a demokratikus értékeket felvállaló pártok kárpátaljai vezetőit, határolódjanak el a szélsőséges nézeteket valló politikai tömörüléstől, a Szvoboda párttól, ítéljék el annak Ukrajna tekintélyét romboló, európai integrációját fékező megmozdulásait.

Közös nyilatkozatban tiltakozott a magyarellenes cselekmények ellen a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok és Aspiránsok Szervezete, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szerveztet, a Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet, a Szent Márton Egyesület. Felhívásukhoz több ezren csatlakoztak a világhálón. Kárpátalja mellett Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, a Délvidékről, Kanadából, Nagy-Britanniából, Svédországból és más országokból is.

A Szvoboda párt ungvári szervezete tagadja, hogy köze lett volna a magyar turisták zaklatásához, a beregszászi fáklyás felvonulástól, az azon elhangzott magyarellenes jelszavaktól azonban nem határolódott el.

Kétségtelen, hogy ezek a magyarellenes atrocitások ártanak Ukrajna nemzetközi tekintélyének, gátolják európai integrációját.

 

 

Előzmény: balkan_kobra (1022)