Törölt nick Creative Commons License 2014.02.17 0 0 400

Azért az nagy szó, hogy az említett Hitachi videó készülékeket 1986 környékén forgalmazták és több mint 25 év eltelte után is még mindig minden funkciója teljes körűen használható és alkalmas ugyanúgy mint amikor gyártották, arra a célra, TV műsorokra, azaz a Tuner egysége (behangolja és nagyon jó minőségben jeleníti meg az adott tv állomást), vagy a Scart csatlakozón keresztül digitális adások vételére, DVD átjátszására is alkalmas szintén kiváló minőségben megjelenítve. Amellett, hogy dívik az újfajta technológia is már egy évtizede, tehát nem történt elmaradás és lemaradás. Ha mondjuk ebben az évben minden funkcióját kikapcsolnák a szolgáltatók és az összes létező hazai és külföldi szolgáltató a televíziózásnak amire ezen készülékek alkalmasak, akkor is elmondható, hogy a gyártásukat követően 25 év elteltével még minden funkciója ugyanúgy használatra alkalmas volt, ahogy akkor amikor még fénykorát élte. Minden TV adás, állomás behozásával rajta.

 

Érdekesség, sokan szokták említeni, itt is, hogy ha egy set top box készüléken keresztül párhuzamosan szeretne nézni és felvenni valamit sehogyan sem lehetséges, mert azt lehet felvenni amit néz is, mert a Set Top Box egyszerre csak egy állomást tud megjeleníteni és ezt rögzíteni a videó magnó.  Nos, úgy 10-12 évvel ezelőtt még nem volt a boxokban merevlemez, hanem csak set top box funkciót láttak el, a keravillokban viszont még dívott rendesen a vhs videók kínálata. Nos, akkor elég volt csak Pest mellett lakni, Pest megyében, ahol kábel szolgáltató még nem volt kiépítve így többnyire Parabola Antennával lehetett megoldani a tévézést, amit ugye 2000-ben az AM mikro lekódolta és AntennaMikro néven előfizetéshez és Set Top Boxhoz kötötte. Nos akkor ez által már a még fénykorát élő VHS videó eléggé le lett butítva, mert párhuzamosan ugyanazt lehetett felvenni amit nézett az ember és ha egy lakásban több TV volt, mindegyikhez Set Top Box kellett. Csak akkor még annyi előny volt, hogy a Set Top Box adások mellett a 3 TV adás ingyenesen és szabadon fogható volt (m1, TV2, RTL KLUB) + a Set Top Box általi AntennaMikrós kb  25 TV állomás, amiben ez az említett 3 is benne volt, csak ezért nem kellett külön a Set Top Boxon odaváltani, hanem be lehetett programozni a 3 TV állomást külön külön és 4. csatornaként pedig a Set Top Boxot.

 

Aztán mindenhova bevezettek az országban legalább 1 szolgáltatót (Telekom, UPC, stb.) és újra behangolható lett a készülékek, VHS, TV Tuner egységén keresztül a készülék memóriájában tárolva az összes tv állomások.

 

Tehát volt már egy butítottabb korszaka a VHS-nek és a TV készülékeknek, a 2000.-es évtől amikor az addig ingyenesen a Parabola Antenna fejéből kijövő egy kábelen keresztül fogható összes TV adást (AM Mikrót) lekódolták és set top boxos 2 éves hűségnyilatkozatos előfizetéses szolgáltatássá tették. Megszűnt, hogy egy sima T elosztó segedelmével 1 AM Mikro parabola antennával ingyenesen több TV-n és VHS-en keresztül szabadon foghatóak legyenek a TV állomások. Ettől még a Videó ellátta a funkcióját, csak úgy ahogy ez lehetővé volt téve a szolgáltató által.

 

Törődtek akkor például azzal, hogy családi házban (leginkább oda kellett az AM Mikro) ahány TV mindegyikhez Set Top Box kell és így a Videóhoz is? Hiába került sok pénzbe a boltokban a már Hyper Tuner sávval ellátott VHS és TV készülékek, akkor sem lehetett Box nélkül Sima kábelen keresztül a készülékek Tuner egységével behangolni a TV állomásokat és ez így maradt aztán ameddig AM Mikro létezett.