panarea Creative Commons License 2014.02.13 0 0 90

Cassandra levél Palmeirasnak!

Ez idáig nem volt szándékomban a fűtés ügybe beleszólni, de legutóbbi bejegyzésével kapcsolatban az alábbiakat szeretném tudomására hozni:

  1. Kérem, hogy  az Unical honlapján győződjön meg róla, hogy ez a kazántípus tulajdonképpen nem egy darab kazán, hanem 5db egybeépített készülék, amelynek egy közös gáz oldali csatlakozása, egy közös füstgáz oldali csatlakozása, és egy közös fűtővíz oldali csatlakozása van. Ennyiben tehát a beruházó semmilyen hibát nem követett el. Más hasonló nagyságrendű beruházásoknál (pl. ipari létesítmények, közintézmények) sem szoktunk felesleges kazántartalékot beépíteni!
  2. Az a hiba, amelyet bejegyzésében ismertetett, nem gyártóművi felelősségre utal, hanem szakszerűtlen üzemeltetést feltételez, és nem zárom ki a tervezői és kivitelezői felelősséget sem! (Szerelvények hiánya, nem megfelelő keringtetés, stb.)
  3. Ezt a kazánt azért alkalmazzák, mert egységenként 108kW, amely alatta van annak a 130kW-os határnak, amelynél már a kazánházban hasadó-nyíló felületet, vagy gázkoncentráció érzékelőt, és vész-szellőzést kötelező alkalmazni.
  4. Amennyiben bármilyen más típusú (pl. Remeha quinta) kazánt építtetünk be, az egység teljesítmény 130kW fölött lesz, és ennek következtében a kazánházi gázhálózatot több szempontból is át kell alakítani. Ez az átalakítás nem csak a csövezést és a szerelvényezést érinti, hanem be kell építeni az előbb említett gázkoncentráció érzékelőt és vész-szelőzést is. Természetesen ehhez egy új gáz engedélyezési tervre van szükség, amely pénzügyi nagyságrendjéről csak annyit, hogy ma egy családi ház gázterve is 40.000Ft-tól kezdődik.
  5. Nem csak a gáz vezeték alakítandó át, hanem a füstgáz elvezetés is, ami pl. 2 kazán füstgáz elvezetésének egyesítését, és a meglevő kéménybe való szakszerű bekötését igényli. Ekkor a kéményseprő cég felé a gáztervezéssel párhuzamosan egy új kéményméretezést kell elvégezni, amelynek szintén nem jelentéktelen díja van.
  6. El kell végezni továbbá az új kazánok víz oldali bekötéséhez is a szükséges fűtőcső oldali átalakításokat.  

Mindezeket figyelembe véve tehát olyan felesleges költségeket és óriási időveszteséget okoznánk magunknak, amely az alábbiakban kifejtendő javaslatommal elkerülhető!

Javaslat:

Ne gondolkozzunk kazántípus cserében, annak költségei és hosszú átfutási ideje miatt! Amennyiben egy mód van rá, ennek a kazánnak a rekonstrukcióját kell elvégezni! Ha a javítás nem megoldható, akkor ugyanilyen, Unical Supermodulex 540 típusú kazánt kell beépíteni, mindenféle egyéb átalakítás és plusz költség nélkül. Ez a csere nem engedély köteles, és néhány óra alatt elvégezhető