csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2014.02.10 0 0 9569

""Egyptian mathematics"

"The earliest true mathematical documents date to the 12th dynasty (ca 1990–1800 BC)"

 Mikor építették a Kheopsz piramist, szerinted?

Hoppá, hoppá..."

 

Habár nem tőlem kérdezed, de én is válaszok neked. 

A Kheopsz piramisát még az Óbirodalomban építették. Abból a korszakból kevés tárgyi és írásos emlék maradt meg. A legtöbb írásos emlék pont a piramisok és templomok falin maradt meg. Papíruszon alig néhány maradt sajnos (a megmaradtak között van pl. Imhotep orvosi írásainak egy nagyon minimális részlete). Az Óbirodalmat a történészek által ún. Első Átmeneti Kor követte, ami kosszal, polgárháborúval és egy sokkal fejletlenebb, primitívebb, de annál agresszívabb idegen népek betöréseiről és pusztításairól szólt. Ezek miatt nagyon sok minden megsemmisült az Óbirodalom idejéből. 

Ami megmaradt, azok nagy része főleg sírokból származik. De a sírokba nem temettek el mindent a halottakkal. Tudományos írásokat amúgy is a papság nagyon szigorúan kezelte, nehogy idegenek, be nem avatottak kezébe kerüljön. 

Abban a korban más civilizáció tudós papjai is hasonlóan viselkedtek. De nem kell az ókorig visszamennünk: Európában a középkorban az egyház fenntartotta magának a tudásmonopóliumot (a lakosság kb 1%-a tudott akkor írni Európában: a papok és hivatalnokok). Ez majd a Reneszánsz idejében változik meg, amikor az egyház tudásmonopóluima megszűnik és sorra jönnek létre a világi oktatási intézmények, és az egyházhoz nem tartozó személyek is tanulhatnak. 

Visszatérve az Óbirodalomhoz: az, hogy alig maradt fent abból az időből papirusz valamely tudománnyal kapcsolatban nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ismerték. A piramisok és templomok megépítéséhez matematikai, geometriai, statikai és a tájolásukhoz csillagászati ismeretekre volt szükség. Az eredményeket pedig ott láthatod az évezredeket túlélt épületekben.

Ráadásul a fejlődés is nagyon jól látszik az építészeti és mérnöki tudományokban, mert Kheopsz Nagy Piramisához lépcsős, ferde, és saját súlyuk alatt összedőlt piramisok vezettek, mire elért oda az építészeti és mérnöki tudományuk, hogy képesek lettek Kheopsz nagy piramisát megépíteni. Az, hogy erről a mérnöki tudományos fejlődésről nem maradtak fent papíruszok nem jelenti azt hogy nem is volt ilyen, hiszen pont az épületek bizonyítják ezt. Az építészetben a matekra, geometriára, statikára a lagjobb bizonyíték maga a végtermék: az épület. Az építészek számára egyből megállapítható az épületről, hogy az építő és a tervező milyen építészeti tudással rendelkezett.  

 

 

Előzmény: Huhu A. Sárkány (9255)