Bradanek F Creative Commons License 2014.02.07 0 0 550

Ukrajna: a tüntetők blokád alá vették a kormánynegyedet.

 

 

Néhány ezer ellenzéki tüntető körbezárta a kijevi kormánynegyedet, miközben a parlament ismét nem tudott előrelépni az alkotmánymódosítás kérdésében.

A csütörtöki ülésen második nekifutásra végre sikerült elfogadnia a képviselőknek a jelenlegi ülésszak naptári tervét. Ezen túlmenően azonban semmilyen határozatot nem hoztak. Volodimir Ribak házelnök közölte, hogy nem szavaznak a kormányoldal által javasolt alkotmánymódosítást előkészítő különbizottság létrehozásáról, mivel az ellenzék közölte, hogy nem delegál tagokat a testületbe. Az ellenzék olyan alkotmánymódosítás elérésére törekszik, amely jelentősen szűkíti az államfői jogköröket a parlament javára, gyakorlatilag addig, hogy az államfő hatásköre Ukrajna külföldön való képviseletében kimerül. Az ellenzék az erős elnöki hatalomról a parlamentáris demokráciára kíván áttérni.

A házelnök az ülés lezárása után – a képviselők által előző nap elutasított indítvánnyal összhangban – kijelentette, hogy a héten már nem lesz több plenáris ülés. A jövő hét a bizottsági üléseké, ugyanakkor Ribak nem zárta ki, hogy rendkívüli plenáris ülést tartsanak.