Szia!

Mi egyszobás lakásban lakunk. Ugyan nincs egyedül 9 órát, mert párommal nem egyszerre dolgozunk, Cápi kb 5-6 órát van egyedül, de néha annyit se. Picike korában felkaparta a linóleumot és hisztizett sokat, de a megfelelő módszerekkel meg lehet "magyarázni" neki, hogy minidg visszajövünk érte. Inkább az első fél évben lenne szüksége sokkal több közös időre, vagy ha meg tudod tenni inkább válassz egy idősebb kutyát, mondjuk fél évesnél idősebbet. De még akkor is érdemes egy kis szabadságot kivenni, hogy megismertesd vele a lakásban élés és a saját szabályaidat, amit az első pillanattól el kell dönteni és mindig betartani, akárhányszor próbálja megszegni.

Cápi picikorában ötmilliószor próbált feljönni az ágyra, hiába küldtem le minden alkalommal és mire kezdte megérteni, hogy nem és kész, akkor mégis felengedtük, utána még dupla annyi idő volt újra leszoktatni.
Én nagyon sokat foglalkoztam vele, így mostmár póráz nélkül sétálunk egy csomót, a kutyás társaságban elsőnek jön vissza hívásra, de barátnőmnek most 8 hónapos kutyusa, szinte egyedül neveli, 9 órát van egyedül és továbbra sem szobatiszta, azt nem tudom hisztizik-e, de pár bútordarabot megrongált.

Mesinek van egy jó kis leírása a kutya egyedüllétre szoktatásáról, kérd el tőle, olvass el legalább két könyvet a kutyanevelésről, érdemes akkor is, ha régebben volt kutyád, a jack russell más, sokkal szorosabb szabályokra van szüksége, mint mondjuk egy labradornak, vagy egy lakásban tartott kutya tartása egész más, mint a kerti kutyáé.
És feltétlenül érdemes vele kutyasuliba járni és nagyon jó dolog a közeledben is keresni egy olyan társaságot, akik kutyákkal naponta összejárnak hancúrozni, ha kutyasuliba nem is mentek el, a bandázás is nagyon jó szocializáló. Amelyik kuty így bandázik, sokkal higgadtabb, mint amelyik mindig csak a gazdival sétál fut. Tudok olyan jack russellről, amelyiket nem lehet kivinni a kertből, mert ha meglát egy másik kutyát őrjöng.

Összefoglalva, mi tudunk lakásban élni, de nem megy mindenkinek.
Nézd meg milyen kis eleven törpördögöm van: https://www.facebook.com/KecskemetiKutyakEsGazdik?ref=hl