dernol Creative Commons License 2014.02.01 0 0 24

Megint hallottam egy hírt, hogy megtámadtak egy idős asszonyt a házában. Ilyesmit gyakran hallunk, és erről eszembe jut, hogy miért nincs egy olyan app, amivel az idősek ilyenkor segítséget tudnak hívni.

 

Persze gyors segítségre gondolok, ezért olyasmi kellene, hogy valami nagyon olcsó kínai vagy mások által levetett telefont kapna az idős ember, amin csak egy nagy piros gombot mutató program futna, amit megnyomva azonnal segítséget tudna hívni.

 

És hogy honnan jönne a segítség? A környéken lakók a saját telefonjukra installálnának egy másik app-ot, amin beállítanák, hogy milyen távolságból akarna reagálni a hívásra. Pl. beállíthatja, hogy egy 300 méteres körön belül segít, ha baj van. Ha az idős embert megtámadják, és megnyomja a piros gombot a telefonon, az küldene egy jelzést a szervernek, ami kikeresné, hogy kik vannak az idős ember közelében, akik beállították, hogy hajlandóak segíteni, és nekik elküldené a jelzést a címmel együtt, hogy ki van bajban, ők pedig mennének segíteni.

 

Az egyedülálló idős embereket azért támadják meg, mert tudják, hogy védtelenek, így viszont nem lennének azok, és jó eséllyel már önmagában az is megakadályozna bűncselekményeket, hogy az elkövetők tudnák, hogy az öreg tud gyorsan segítséget hívni a  környékről.

 

Az egészhez csak az kell, hogy a környékbeliek hajlandóak legyenek a segítségre. Ha csak 5-10 ember megjelenik a segélyhívásra, már az is elég lehet, hogy elriassza a rablókat.